KKTC'den Güney Kıbrıs'a geçmek isteyen göçmenler "arafta" kaldı

Rum yönetimi, Yeşil Hat'taki göçmenleri kabul etmeye yanaşmıyor

GKRY ve KKTC'yi ayıran Yeşil Hat, 1964'ten beri BM Barış Gücü'nün kontrolünde (AP)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafına geçmeye çalışan 30 göçmen Yeşil Hat'ta sıkıştı.

Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) aktardığına göre göçmenlerden 13'ü Suriyeli, geri kalanlarsa Ortadoğu, Afrika ve Asya'daki ülkelerden. 

GKRY'nin İngilizce yayın yapan gazetesi Cyprus Mail'in aktardığına göre bu kişilerden bazıları Afganistan, İran, Sudan ve Kamerun yurttaşı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NYT, KKTC tarafından yürüyerek Avrupa Birliği'ne (AB) üye GKRY'e geçmek isteyen göçmenlerin Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat'ta sıkışıp kaldığını yazdı. 

Göçmenlerin, Kıbrıs adasını bölerek KKTC ve GKRY'i birbirinden ayıran 180 kilometrelik hattın farklı yerlerinde çadırlarda kaldığı belirtildi.

GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, geçen hafta salı günü yaptığı açıklamada, hattaki göçmenlere insani yardım sağlayacaklarını fakat giriş izni vermeyeceklerini söylemişti. 

Hristodulidis "Yasadışı göç için yeni bir rota oluşturulmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. 

Ancak Avrupa Komisyonu'nun sözcülerinden Annita Hipper, AB üyesi ülkelerin tampon bölgelerde dahi sığınma taleplerine yasa gereği izin vermekle yükümlü olduğunu belirtti. 

GKRY'deki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin sözcüsü Emilia Strovolidou, göçmenlerin iki grup halinde son üç hafta içinde Yeşil Hat'a geçtiğini söyledi.

Bu hafta sıcaklıkların 38 dereceyi bulacağına dikkat çeken Strovolidou, "Bu insanlar güvenliğe kavuşmak ve daha iyi bir yaşam bulmak için ülkelerini terk etti fakat kapana kısıldılar. Önümüzde de bir sıcak dalgası var" dedi.
 


Sözcü, Yeşil Hat'taki durumun zorlayıcı olduğuna işaret ederek şunları söyledi: 

Neler olduğunu ya da orada ne kadar kalacaklarını bilmiyorlar. Araftalar.

Strovolidou, tampon bölgedeki 13 yaşında bir göçmenin psikolojik problemler nedeniyle Lefkoşa'daki bir hastaneye kaldırıldığını da belirtti. 

Sözcü, göçmenlerin sonsuza dek Yeşil Hat'ta kalamayacağını ve BM'nin bu kişilerin sığınma taleplerini kabul etmesi için GKRY yönetimine baskı yaptığını söyledi.

Hristodulidis, Suriyeli göçmenlerin sayısının artması nedeniyle bu ülkeden GKRY'e giden kişilerin taleplerinin işleme alınmayacağını nisanda açıklamıştı. 

GKRY'nin rakamlarına göre yılın ilk üç ayında, 2 binden fazla kayıtdışı göçmen ülkeye gitti. Bu sayı geçen yılın aynı döneminde 78'di.


Independent Türkçe, New York Times, Cyprus Mail

DAHA FAZLA HABER OKU