Yapay zeka ile dolandırıcılık: Ünlü isimlerin kullanıldığı sahte videolarla kandırıyorlar

Dolandırıcılar, kolay para ve yatırım vaadiyle hazırladıkları yapay zeka destekli videolarla vatandaşları kandırıyor. Sanal dolandırıcılar, videoların inandırıcılığını artırmak için ünlü isimler ve güvenilir haber sitelerini kullanıyor

Yapay zeka imkanlarını kullanan sanal dolandırıcılar, TRT Haber gibi, bilinir internet sayfalarını kopyalayarak yatırım imkanları vadediyorlar

Yapay zekanın her alanda hayatımıza girmesini fırsat bilen dolandırıcılar, sosyal medya üzerinden geliştirdikleri yapay zeka destekli programlar ile vatandaşları yatırım vaadi ile kandırıyor. 

Özelikle sosyal medyada hesaplarında yapay zeka ile oluşturdukları videoları kullanan dolandırıcılar, içeriklerin inandırıcı olması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi birçok ünlü kişinin görsellerini kullanıyorlar. 
 

 

Deepfake teknolojisinden yararlanılarak oluşturulan sahte içerikler, insanların yüz ifadelerini ve ses tonlarını gerçekçi bir şekilde taklit edebildiği için kötü niyetli kişiler tarafından kullanılma potansiyeline sahip.

Yapay zeka destekli reklamlarda ünlülerin videoları montajlanarak bazı şirketlere yatırım çağrısı yapan sanal dolandırıcılar, günde 2 ila 8 bin lira arasında kazanç vaadi ile insanlara tuzak kurarak sahte WhatsApp ve Skype hesapları üzerinden dolandırıcılık gerçekleştiriyorlar. 
 

 

Yapay zeka ve sosyal medyanın her türlü imkanlarını kullanan sanal dolandırıcılar Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) internet sayfasını kopyalayarak yatırım imkanları vadediyorlar. 
 


Sayfanın altında sahte hesaplardan yapılan kullanıcı yorumları ile de vatandaşların güvenini kazanmaya çalışıyorlar. 

Facebook'ta Leighton Rosales benzeri sayfaları açarak, ava çıkan dolandırıcılar sponsorlu reklamlar üzerinden de halktan para talep ediyorlar. 
 

 

Bu tip yatırım aracı göstererek kolay para kazanma vaadi ile insanların kanmaması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, vatandaşların dikkatli olmalarını belirterek, hiçbir büyük dev firma bu tip yatırım aracı yapmayacağını paralarını bu yerlere kaptırmamaları konusunda uyarıyor.
 

 


Yayımlanan videolardan birini izledikten sonra, sayfadaki formu dolduran Independent Türkçe muhabirini, ünlü savunma sanayi şirketlerinden birine yatırım danışmanlığı yaptıklarını iddia eden kişi arayarak görüşmeye Skype'dan devam etmeleri gerektiğini bildirdi. 

Adının M.C. olduğunu belirten kişi E numara kullanarak aktif bir mobil hattı varmış gibi kendilerine güvenilmesi gerektiğini belirterek doğrudan para talebinde bulundu. 
 

 

Independent Türkçe muhabirinin kullandıkları sanal zeka destekli reklam linklerinin sahte olduğunu hatırlatması üzerine M.C. küfürler ederek telefonu kapattı. 

İnternet ortamında bu şekilde yüzlerce reklam olduğunu ve yapay zeka destekli videolarla dolandırıldıklarını belirten vatandaşlar yetkililerden önlem almalarını istediler. 


Bazı linkler:

Link1: https://rhinophore.com 
Link2: https://www.facebook.com/share/v/DmQFWGyPEbwQMkb/
Link3: https://www.facebook.com/share/v/hhdymuYyRmAScJtG/
Link4: https://www.facebook.com/share/v/v6wEQARrEfpWsa6C/
Link5: https://www.facebook.com/share/v/CS5P6khukgJC92Dv/
Link6: https://www.facebook.com/share/v/vNrepJTAvP7VSwrX/
Link7: https://www.facebook.com/share/v/xbdsA19CB6YyZM5V/
Link8: https://www.facebook.com/share/ r/H9gFVetYi8fE7U1R/
Arayan Telefon Numarası: +905590411737

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU