Mars'ta bulunan suyun farklı bir açıklaması olabilir

Kızıl Gezegen'deki yaşam arayışları boşa mı çıkacak?

Kızıl Gezegen'in güney kutbundaki buz tabakası, su ve karbondioksitten meydana geliyor (ESA)

Bilim insanları Mars'ın güney kutbundaki buz tabakasının altında sıvı halde su bulunmasının pek mümkün görünmediğini öne sürdü. 

Kızıl Gezegen'in yüzeyinde milyonlarca yıl önce su olduğu tahmin ediliyor. Ancak gezegen artık yüzeyinde sıvı halde su barındıracak durumda olmadığından gökbilimciler yerin altındaki işaretleri arıyor. 

Avrupa Uzay Ajansı'nın uzay aracı Mars Express'in 2018'de Mars'ın güney kutbundaki buz tabakasına gönderdiği radar sinyalinin güçlü bir şekilde geri yansıması, yüzeyin altında su olduğuna dair teorileri desteklemişti. 

Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar buz yüzeyindeki desenleri inceleyerek bunların buzul altı gölüne işaret ediyor olabileceği sonucuna varmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir gökcismindeki sıvı suyun varlığı mikroorganizmaların, yani yaşamın mevcut olabileceğinin güçlü bir göstergesi kabul ediliyor. 

Fakat ABD'deki Cornell Üniversitesi'nden bilim insanlarına göre Mars Express'in bulgularının farklı bir şekilde açıklanması mümkün.

Bilgisayar simülasyonlarından yararlanan ekip, su buzundaki küçük değişimlerin radar dalgalarında parazite yol açarak sıvı su izlenimi veren yansımalar üretebileceğini buldu.

Science Advances adlı hakemli dergide 7 Haziran'da yayımlanan çalışmanın başyazarı Daniel Lalich "Aşağıda sıvı su bulunmasının imkansız olduğunu söyleyemem fakat aynı gözlemi o kadar ileriye gitmeden, orada zaten var olduğunu bildiğimiz mekanizma ve maddeleri kullanarak yapmanın çok daha basit yolları olduğunu gösteriyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Sadece şans eseri bir şekilde radarda gözlemlenen sinyalin aynısı yaratılabilir.

Mars'ın iki kutbunda tıpkı Dünya gibi kalın bir buz tabakası var. Mars Express'in gözlemlerini inceleyen bilim insanları, güney kutbundaki tabakanın neredeyse 1,5 kilometre altında başlayan yaklaşık 20 kilometre genişlikte bir göl olabileceği sonucuna varmıştı. 

Bu su kütlesinin, Antarktika'daki buz yüzeyinin 4 kilometre kadar altındaki Vostok Gölü'ne benzediği öne sürülüyor.

Öte yandan yeni araştırmayı yürüten ekip, parlak radar yansımaları Dünya'da buzul altı gölün belirtisi olsa da Mars'taki sıcaklık ve basınç koşullarının çok farklı olduğunu söylüyor.

Lalich, "Yüzeyin biraz yakınında bile sıvı su olabileceği fikri gerçekten heyecan verici olurdu" diyerek ekliyor:

Ama ben orada böyle bir şey olduğunu sanmıyorum.

Telegraph'ın aktardığı üzere Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar yeni çalışmayı henüz incelemedi fakat gözlemlerinin, radardaki bozulmayla açıklanamayacağını düşünüyor.



Independent Türkçe, Phys.orgTelegraph, Science Advances

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU