ABD istihbarat değerlendirmesi: Netanyahu Biden'ın baskısına boyun eğmeyecek

Hamas liderlerini Gazze anlaşmasını kabul etmeye zorlamak için sınır dışı etme ve hesaplarını dondurma tehdidi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: AFP

ABD istihbarat camiasından sızan değerlendirmeler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaş sonrası için bir plan belirlemesi yönündeki ABD ve uluslararası baskılardan kaçabileceğine ve Başkan Joe Biden'ın İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden askeri operasyonlarına son vermesi yönündeki baskılarına direneceğine inandığını gösteriyor.

CNN, bu hafta üst düzey ABD'li yetkililere dağıtılan rapora aşina bir kaynağa dayandırdığı haberinde, istihbarat değerlendirmesinin Netanyahu'nun zihniyeti ve düşünce tarzına ilişkin bir analiz sunduğunu ve İsrail Başbakanı'nın, Gazze'deki nihai statüye ilişkin bir plan tanımlaması için Biden yönetimi tarafından uygulanan baskıya karşı koyacağını açıkladığını belirtti. Hamas yok edilene kadar savaşa devam edileceği yönündeki açıklamalarının önümüzdeki dönemdeki planlarının gerçekliğini yansıtmasının muhtemel olduğu belirtilen değerlendirmede, savaş sona erene kadar Gazze'deki yönetimin geleceğine ilişkin konularla ciddi bir şekilde ilgilenmeyeceği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın CNN’den aktardığı istihbarat değerlendirmesine göre Netanyahu'nun planları, başta 7 Ekim operasyonunu planlayan ve yürüten Yahya Sinvar ve Muhammed ed-Dayf olmak üzere Hamas'ın askeri liderlerini ortadan kaldırmayı amaçlayan büyük askeri operasyonları tamamlamak.

ABD istihbarat topluluğu mart ayında Netanyahu'nun ‘lider olarak kalma kabiliyetinin’ halkın yönetme kabiliyetine olan güvensizliği nedeniyle ‘tehlikede’ olduğuna dair bir değerlendirme yapmıştı. Söz konusu değerlendirme, istifasını ve yeni seçimleri talep eden büyük protestolar öngörüyordu.

Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği yıkıcı saldırıya yol açan askeri ve istihbarat hataları nedeniyle ülke içinde suçlamalara muhatap. Ayrıca kendi hükümeti içinde de derin bölünmelerle karşı karşıya. Raporda onun iki taraftan baskıyla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. İlki, Biden'ın savaşı sonlandırması yönündeki baskısı, ikincisi ise kırılgan iktidar koalisyonundaki sağcı yetkililerin savaşa devam etmesi yönündeki baskısı.

Değerlendirme, İsrail'in koalisyon hükümetinin savaş sonrası birçok kritik konuda nasıl derin bir bölünme yaşadığını gösteriyor ve her bakanın yönetim, güvenlik ve yeniden yapılanma konularında farklı görüşlere sahip olduğuna dikkat çekiyor.

ABD yönetimi yetkilileri, Gazze'de varılacak bir anlaşmanın önündeki zorluğun, hem Netanyahu'nun hem de Hamas'ın anlaşmanın hedeflerine ulaştığını iddia edebilmeleri için belirsizlik yaratmak olduğunu söyledi.

Netanyahu'nun 24 Temmuz'da ABD Kongresi'nin ortak bir oturumunda konuşma yapması planlanıyor. Netanyahu'nun Hamas'a karşı savaşı sürdürme nedenlerini özetlemesi ve milletvekillerini İsrail'in meşru müdafaa hakkını güvence altına almaya çağırması bekleniyor.

Burns ve McGurk

İstihbarat değerlendirmesinin bazı yönlerinin açıklanması, Biden yönetiminin üst düzey yetkililerinin bölgesel arabulucularla görüştüğü bir döneme denk geldi. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns Doha'da Katarlı arabulucularla bir araya gelirken, ABD Başkanı'nın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ndeki Ortadoğu danışmanı Brett McGurk de Kahire'de Mısırlı yetkililerle, Hamas'a geçen hafta Biden tarafından sunulan anlaşmayı kabul etmesi için baskı yapmak üzere görüşmeler gerçekleştiriyor.

ABD'li yetkililer, Burns'ün Katar ve Türkiye'yi Hamas üzerindeki baskıyı arttırmaya çağırdığını ve Hamas üyelerinin banka hesaplarını dondurmak ve bölgede seyahat etmelerini kısıtlamakla tehdit ettiğini söylüyor. Yönetim ayrıca Katar'dan anlaşmayı kabul etmemeleri halinde Hamas liderlerini topraklarından sınır dışı edeceğini açıklamasını istedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Hamas üzerinde ciddi bir baskı uyguladığını doğruladı, ancak ayrıntı vermekten kaçındı.

Wall Street Journal, Mısır'ın da Hamas'a geçmişte olduğundan daha fazla baskı uyguladığını belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU