Himalayalar'da mavi karınca türü keşfedildi

Bilim insanları mavi rengin karıncalarda nispeten nadir görüldüğünü söylüyor

Paraparatrechina neela (Sahanashree R)

Bilim insanları Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Arunaçal Pradeş eyaletinde yeni bir mavi karınca türü keşfederek Himalayalar'ın bu bölümündeki eşsiz biyolojik çeşitliliğe duyulan ilgiyi daha da alevlendirdi.

Paraparatrechina neela adı verilen bu nadir küçük karıncanın boyu 2 milimetreden kısa ve antenleri, alt çene kemikleri ve bacakları dışında vücudu büyük ölçüde metalik mavi.

Üçgen kafasında büyük gözleri ve üçgen alt çenesinde 5 dişi var.

Adını kendine özgü mavi renginden (çoğu Hint dilinde "neela") alan tür, ZooKeys adlı hakemli dergide yayımlanan yeni bir çalışmada anlatılıyor.

Bengaluru'daki Ashoka Ekoloji ve Çevre Araştırmaları Vakfı'ndan (ATREE) araştırmacılar şöyle diyor:

Bir akşam uzaktaki Yinku köyünde yer alan dik bir sığır yolunda yaklaşık 10 ft (yaklaşık 3 metre) yükseklikteki bir ağaç deliğini incelerken, alacakaranlıkta bir şey parladı.

Mavi renk kelebek ve kınkanatlıların yanı sıra bazı arı ve yaban arıları gibi böceklerde yaygın şekilde görülürken, karıncalarda nispeten nadir rastlanıyor.

Araştırmacılar dünya çapında bilinen yaklaşık 17 bin karınca türü ve alt türünden sadece birkaçının mavi renk veya yanardönerlik sergilediğini söylüyor.

Böceklerde mavi renk genellikle doğrudan pigmentlerden kaynaklanmak yerine optik özelliklerini kullanarak renk yaratan nanoyapılar tarafından üretiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karıncanın mavi renginin iletişim, kamuflaj veya diğer ekolojik etkileşimler gibi herhangi bir amaca hizmet edip etmediği belirsizliğini koruyor.

Karınca, Hindistan'daki Britanya sömürge yönetimi sırasında 1911-1912'de yerli halka karşı gerçekleştirilen "Abhor" askeri seferinden bir asır sonra vadi yeniden araştırılırken keşfedildi.

Sömürgeci keşif gezisinde Siang Vadisi bölgesinin büyük bölümünün haritası çıkarılmış ve bulunan bitki, kurbağa, kertenkele, balık, kuş, memeli ve böcekler listelenmişti.

Bir asır sonra ATREE'den araştırmacılar, bölgenin biyolojik çeşitliliğini yeniden araştırıp belgelemek için "Siang Keşif Gezisi" ismi altında keşif gezilerine çıkıyor.

Bilim insanları "Loş ışıkta iki böcek, aspiratörün içine çekildi. Şaşırtıcı bir şekilde daha sonra bunların karınca olduğunu anladık" diyor.
 

Siang Vadisi
Siang Vadisi manzarası (Ranjith AP)


Çalışmalar, Arunaçal Pradeş'in bu bölümünün dünyada eşi benzeri olmayan, çoğu henüz keşfedilmemiş bir çeşitlilik sunduğunu gösteriyor.

Araştırmanın yazarlarıdnan Priyadarsanan Dharma Rajan "Öte yandan hem kültürel hem de ekolojik bu zenginlik daha önce benzeri görülmemiş tehditlerle karşı karşıya. Barajlar, otoyollar ve askeri tesisler gibi büyük ölçekli altyapı projeleri ve iklim değişikliği vadiyi hızla değiştiriyor" diye uyarıyor.

Dr. Rajan şöyle ekliyor: 

Bu dağlar sadece çeşitliliğe sahip kendi ekosistemlerini sürdürmede değil, aynı zamanda nehrin aşağı kısmında yaşayan milyonlarca kişinin refahını sağlamada da kritik rol oynadığından, bu etki vadinin ötesine uzanıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU