Dişi vatozun gizemli hamileliğinin arkasından beklenmedik bir şey çıktı

Hiç hamile kalmamış olabilir

Charlotte'ın ilk başta kanser olduğundan şüphelenilmişti (Akvaryum ve Köpekbalığı Laboratuvarı/AP)

Esrarengiz bir şekilde hamile kaldığı söylenen bir vatoz balığının hastalık nedeniyle artık hamile olmadığı ortaya çıktı. Bazı uzmanlar balığın hiç hamile kalmamış olabileceğini düşünüyor. 

ABD'nin Kuzey Karolina eyaletindeki Akvaryum ve Köpekbalığı Laboratuvarı bu yıl şubatta Charlotte adlı vatozun hamile olduğunu duyurmuştu. Balığın yaşadığı tankta hiç erkek vatoz bulunmaması soru işaretlerine yol açmıştı. 

Akvaryum o dönem iki seçenek üstünde durmuştu. Bunlardan birincisi, Charlotte'ın tankını kısa süre paylaşan köpekbalıklarından birinin vatozu hamile bıraktığıydı. Ancak uzmanlar bu iki ayrı tür arasında böyle bir şey gerçekleşmesini pek mümkün görmüyor. Hatta bazıları bu seçeneğe, ancak bir yılanın bir insanı hamile bırakması kadar ihtimal veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer olasılıksa Charlotte'ın partenogenez denen bir süreçle hamile kaldığıydı. Vatoz balıkları eşeyli ürese de zaman zaman yumurtalar döllenmeden gelişerek annenin klonu olan bir embriyo meydana getirebiliyor. 

Akvaryumdaki 14 köpekbalığının bu şekilde doğum yaptığı aktarılıyor fakat vatozlarda partenogeneze çok daha nadir rastlanıyor. 

O dönemde yaptığı açıklamada akvaryum, bu gizemli hamileliği araştırdığını belirmiş ve 31 Mayıs'ta "Charlotte'ın üreme sistemini olumsuz etkileyen nadir bir üreme hastalığına yakalandığını" açıklamıştı. Bunu "beklenmedik bir tıbbi gelişme" diye tanımlayan akvaryum hastalığın adını vermemişti.

Dün yapılan yeni bir açıklamadaysa Charlotte'ın artık hamile olmadığı duyuruldu. Team Ecco'ya ait Akvaryum ve Köpekbalığı Laboratuvarı, Facebook'tan yaptığı açıklamada "Geçen hafta yaşanan talihsiz tıbbi gelişmelerin ardından Charlotte'a gösterdiğiniz ilgi ve desteğiniz için teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı:

Tıp uzmanları Charlotte'ın üreme hastalığı nedeniyle artık hamile olmadığını doğruladı.

Öte yandan bazı uzmanlar Charlotte'ın hiç hamile olmadığı görüşünde. 

New York Post'a konuşan biyolog James Gelsleichter, vatoz balığının kapalı ve yapay bir ortamda tutulması sonucu "polikistik rahatsızlık" denen bir durumdan muzdarip olabilceğini söylüyor. 

Vatozlar üzerine uzmanlaşan Gelsleichter, bu rahatsızlık sonucu hayvanın hormonlarının bozulmasıyla "hamileymiş gibi görünebileceğini" belirtiyor. Gelsleichter, "Esaret altındaki dişi vatozlar, bu tuhaf polikistik rahatsızlığa yakalanınca yumurtaları gelişmeye başlıyor ve neredeyse sahte bir hamilelik yaşıyor" diyerek ekliyor:

Bazen hormon döngüleri karışıyor, östrojen rahmi uyararak süt üretmesini söylüyor.

Rahim tıkanıp şişkinleşiyor ve hayvan hamile gibi görünüyor.

Biyolog David Shiffman ise Charlotte'ın hastalığına dair bir fikri olmadığını fakat kanserin seçenekler arasında yer aldığını söylüyor. 

Charlotte'ın "hamileliği" ilk başta karnındaki şişliğin kanser olabilceği şüphesiyle fark edilmişti. 

Akvaryum ve Köpekbalığı Laboratuvarı dünkü paylaşımda vatoz balığının durumunun stabil olduğunu ve iştah veya hareketliliğinde bir azalma görülmediğini belirterek gelişmeleri aktaracağını ekledi.


Independent Türkçe, IFL Science, New York Post

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU