Washington: Hamas'ın ateşkes önerisine vereceği yanıtı bekliyoruz

Sullivan gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hamas'ın Katarlı arabulucular aracılığıyla vereceği yanıtı bekliyoruz” ifadesini kullandı

İsrail'in Deyr el-Balah'ı bombalaması sonrasında bir çocuk başka bir yaralı çocuğu taşıyor / Fotoğraf: Reuters

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington'un, Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan ateşkes önerisine Hamas'ın vereceği yanıtı beklediğini söyledi.

Sullivan gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hamas'ın Katarlı arabulucular aracılığıyla vereceği yanıtı bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Sullivan, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün ateşkes önerisi konusunda Katarlı arabulucularla istişarelerde bulunmak üzere Doha'yı ziyaret edeceğini bildirdi. Katar, İsrail ile Hamas arasındaki Gazze savaşında arabuluculuk yapıyor.

Katar dün (Salı) yaptığı açıklamada, Biden tarafından sunulan üç aşamalı ateşkes teklifini Hamas'a ilettiğini ve belgenin artık her iki tarafın pozisyonlarına çok daha yakın olduğunu söyledi.

2007'den bu yana Gazze'yi yöneten Hamas'ın bir sözcüsü dün yaptığı açıklamada, İsrail'in kalıcı bir ateşkes ve Gazze'den tamamen çekilmeyi açıkça taahhüt etmediği sürece Hamas’ın herhangi bir anlaşmayı kabul edemeyeceğini vurguladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Hamas ortadan kaldırılmadan kalıcı bir barış olamayacağını yineledi. Diğer yandan İsrail, ABD destekli ateşkes önerisi konusunda ülke içinde derin bir siyasi bölünme yaşıyor.

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 36 binden fazla insanın ölümüne ve yaygın bir kıtlığa neden oldu. Gazze Şeridi'nin büyük bir kısmını dümdüz eden savaş, İsrail'in reddettiği soykırım iddialarına yol açtı.

İsrail saldırıları, Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze Şeridi sınırındaki İsrail yerleşimlerine düzenlediği ve İsrail istatistiklerine göre bin 200 kişinin öldüğü ve 250 kişinin esir alındığı saldırının ardından gerçekleşti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU