Uçakta içki içmenin zararı bilimsel araştırmayla ortaya kondu

"Rüyalara dalmadan önce bir kadeh alayım" diyorsanız dikkat

Uzmanlar içkiyle uyku ilaçlarını karıştırmamak gerektiğini özellikle vurguluyor (Unsplash)

Uçaktasınız, "Kemerlerinizi çözebilirsiniz" anonsunu duydunuz ve uykuya hazırlanıyorsunuz. Pek çok kişi bu durumda "Rüyalara dalmadan önce bir kadeh içki içeyim" dese de bilim insanları fikre karşı çıkıyor.  

Pazartesi Thorax adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma makalesi 8 bin fitin (2 bin 438 metre) üstünde irtifaya ulaşan uçaklarda hava basıncının ve oksijen seviyelerinin düştüğünü, bunun sonucunda kandaki oksijen doygunluğunun da kayda değer ölçüde azaldığını ortaya koydu. 

Bilimsel çalışma için havadaki bir uçağın havası simüle edildi. 48 sağlıklı yetişkin, iki gece boyunca iki farklı durumda dörder saat uyudu. Birinde iki kadeh şarap ya da iki kutu biraya denk alkol aldılar. Ötekisindeyse kanlarında alkol yoktu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçkili uykularda kandaki oksijen oranı düşerken kalp atışlarının hızlandığı görüldü. 

Makalede de içkiyle uyku birleşiminin kalp ve akciğerle alakalı sorunu olan kişilerin semptomlarını azdırabileceği vurgulandı. 

Uyku kalitesini de ölçen araştırma, uçakta pek rahat edemediği için içkiyle uyumaya çalışanların bu sağlık problemlerinin yanı sıra kısa vadede de sıkıntı yaşayabileceğinin altını çiziyor.

Kısa vadedeki sıkıntı şu: Uyku kalitesi düştüğü için bekledikleri gibi dinlenemeyecekler. Zira görüldü ki, içkili kişilerde REM evresi de kısa sürüyor.

Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi Havacılık Tıbbı Enstitüsü'nden Dr. Eva-Maria Elmenhorst başyazarı olduğu araştırma makalesinden bahsederken "Lütfen uçaklarda alkol tüketmeyin" diyor. 

Kardiyolog Dr. Andrew Freeman, dahil olmadığı araştırmanın çapı küçük olsa da önemli bir noktaya işaret ettiğini söylüyor. İçkili uyumanın normalde de horlama ve uyku apnesini artırdığını hatırlatıyor. 

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi'nden Dr. Shalini Paruthi de dahil olmadığı araştırmayı doğruladı:

Bazen insanlar yalnızca içkinin ani etkisini düşünüp 'Daha hızlı uykuya dalmamı sağlayacak' diyor. Ancak alkolün diğer etkilerini unutuyorlar.

Peki ne yapmalı? Freeman, vücudun normal döngülerinin sürdürülmeye çalışması gerektiğini söylüyor. Yani uçakta uyuyabiliyorsanız uyku saatinizde havada olsanız daha iyi olur. 

Kahve ve enerji içeceği gibi uyarıcılardan kaçınıp bol su içmek de önemli. 

Havalimanlarındaki ve uçaklardaki yağlı, tuzlu, ultra işlenmiş gıdalardan kaçınmak da tavsiyeler arasında.

Freeman, uçuş öncesi hareket edip kendini yormanın, uzun seferlerdeyse arada bir ayağa kalkıp yürümenin işe yarayacağını vurguluyor.

Ekranlardan kaçınmak ve dışarıdaki seslerin duyulmasını engelleyecek kulaklıkları kullanmak da size yardımcı olabilir.  
 

Independent Türkçe, CNN, Thorax

DAHA FAZLA HABER OKU