Filistinli kaynak: Otorite, İsrail'in Refah kapısının yeniden açılması yönündeki koşullarını reddetti

İsrail’in, Filistin Yönetimi'ne üç şart koştuğu belirtildi

İnsani yardım taşıyan bir kamyon, Kerem Şalom sınır kapısından Gazze Şeridi'ne girmek üzere yola çıktı / Fotoğraf: AFP

Filistinli resmi bir kaynak dün yaptığı açıklamada, ABD'nin “geçici olarak” Kerem Şalom (Kerm Ebu Salim) sınır kapısına yönlendirilen insan ve malların hareketi için Refah sınır kapısını yeniden açmak üzere kapsamlı bir plan geliştirdiğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak Arap Dünyası Haber Ajansı'na (AWP) şunları söyledi: Netanyahu, geçişlere ilişkin 2005 anlaşması uyarınca geçidi Filistin Yönetimi'ne devretmeyi açıkça reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynak, İsrail tarafının resmi kanallar aracılığıyla Filistin Yönetimi'ne çalışanlarını artık sınır kapısına göndermesi konusunda bilgilendirdiğini, ancak onların Filistin Yönetimi'ne bağlı olduklarına dair resmi bir statüye sahip olmadıklarını belirtti. Kaynağa göre İsrail, Filistin Yönetimi'ne üç şart koştu:

İsrail'in üçüncü bir ülkeyi ödemeye ikna etmesi koşuluyla bu çalışanların maaşlarını ödememek, geçişte Filistin bayrağının asılmaması ve Hamas'la anlaşmamak ya da geçişin yönetimiyle ilgili ayrıntılar konusunda anlaşmak için Hamas'la temasa geçmemek.

Kaynak bu koşullara cevap olarak, “Sadece kategorik olarak reddetmekle kalmadık, aynı zamanda ABD'yi İsrail'in bu davranışının ciddi sonuçları olacağı konusunda bilgilendirdik” ifadelerini kullandı. Kaynak şöyle devam etti:

Hamas ile anlaşma önemli, çünkü tüm tarafları ilgilendiren ve vatandaşların acılarını hafifletmeye katkıda bulunan bir mesele yüzünden iç savaşa girmeyeceğiz ve İsrail ordusu Refah'tan tamamen çekilene kadar geçidi devralmayacağımızı vurguladık.

Mısır'ın Filistin Yönetimi'nin pozisyonunu destekleyen tutumundan memnuniyet duyduklarını ifade eden kaynak, geçen hafta sonunda ABD ve Mısır cumhurbaşkanlarının telefon görüşmesi sonrasında Filistin Yönetimi'nin resmi olarak bilgilendirildiğini belirtti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Sisi'nin Joe Biden'a Refah geçişinin 2005 geçiş anlaşması hükümleri uyarınca yeniden açılması için Avrupa misyonuna ek olarak Filistin Yönetimi'nin de geçişte bulunması gerektiği konusunda bilgi verdiğini kaydetti.

Kaynağa göre, Filistin Yönetimi gibi Mısır da İsrail'in ABD, Mısır ve Filistin Yönetimi'ne sunduğu öneriyi kategorik olarak reddetti.

Kaynak, Amerika'nın geçişi devralmaya hazır olduğunu Otoriteye bildirdiğini ve elçilerinin İsrail hükümetinin Otoritenin önüne koyduğu engelleri aşarak sınır kapısını devredeceğini söyledi. Kaynak ayrıca "Dosyayı görüşmek üzere önümüzdeki hafta Kahire'de bir toplantı yapılmasının beklendiğini öğrendik ancak şu ana kadar Filistin Yönetimi toplantıya davet edilmedi" dedi

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU