Filistinli sporcular, elemeleri geçemese de Olimpiyatlar'a katılacak

"Rusya ve İsrail'e farklı davranmıyoruz"

Paris Olimpiyatları, şantiyelerdeki ağır çalışma koşullarıyla da gündeme gelmişti (Reuters)

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), elemeleri geçemese bile Filistinli sporcuların müsabakalara katılacağını bildirdi.

IOC Başkanı Thomas Bach, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında 6 ila 8 Filistinli atletin, 26 Temmuz-11 Ağustos'da başkent Paris'te düzenlenecek yarışmalara katılmasını öngördüklerini söyledi.

Elemelerin 26 Haziran'da başlayacağını belirten Bach, "Hiçbir Filistinli sporcu sahaya çıkmaya hak kazanamasa bile Filistin Ulusal Olimpiyat Komitesi'ne oyuncuları göndermesi için davetiye verilecek" dedi

Bach, 17 Nisan'da Filistin Futbol Federasyonu ve Filistin Ulusal Olimpiyat Komitesi'nin başkanı Cibril Racub'la bir araya gelmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsviçre'de gerçekleşen görüşmede Racub, sporcularının müsabakalara katılmasını istediğini belirtmişti. Bach da Filistin Ulusal Olimpiyat Komitesi ve İsrail Ulusal Olimpiyat Komitesi'ne eşit haklar tanındığının altını çizmişti.

Diğer yandan Bach, Rusya'ya kıyasla İsrail'e daha farklı davrandıklarına ilişkin eleştirileri reddetti.

IOC Başkanı, Rusya'nın Pekin'de 2022'de düzenlenen Kış Olimpiyatları'nın ardından aynı yıl 24 Şubat'ta Ukrayna'ya savaş açarak ve ülkenin spor kurumlarını işlevsiz hale getirmeye çalışarak "Olimpik barış" prensibini ihlal ettiğini belirtti.

Bach, "İsrail ve Filistin arasındaki durum bundan tamamen farklı. 7 Ekim'deki saldırılarla başlayan savaşın ardından ne kadar dehşete düştüğümüzü hep söyledik" dedi.

IOC, Rus ve Belaruslu atletlerin "kendi devletlerini ve ülkelerindeki herhangi bir kurumu temsil etmeyen tarafsız sporcular" olarak Paris'teki müsabakalara katılmasını onaylamıştı.


Independent Türkçe, AFP, Times of Israel, Olympics

DAHA FAZLA HABER OKU