Ukrayna medyası: Rusların "yenilmez" S-400'ü imha edildi

Kırım'daki operasyonda Amerikan yapımı füzeler kullanıldığı öne sürüldü

Saldırıda S-400'lere ek olarak 4 adet Su-25 jetinin de imha edildiği öne sürüldü (Telegram/@Dosye Shpiona)

Ukrayna ordusunun, Rusya'nın "yenilmez" denen S-400 sistemini imha ettiği öne sürüldü.

Kırım'daki Canköy'de yer alan Rus ordusuna ait hava üssündeki S-400 bataryasının, 17 Nisan gecesi düzenlenen bir saldırıyla kullanılmaz hale getirildiği savunuldu.

Ukrayna yanlısı Telegram kanalı Dosye Shpiona'nın paylaştığı bilgilere göre saldırı, ABD üretimi MGM-140 Ordu Taktik Füze Sistemi'yle (ATACM) gerçekleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna merkezli War Obozrevatel sitesiyse kimliğini paylaşmadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, saldırının "modernize edilmiş Sovyet füzeleriyle düzenlendiğini ve bunun Rusları şoke ettiğini" ileri sürdü.

Saldırıda ayrıca Britanya-Fransız ortak yapımı SCALP seyir füzesi ve ABD üretimi GLSDB bombalarının kullanılmış olabileceği belirtildi. Ukraine Battle Map adlı Twitter hesabının paylaşımında, zararın 100 milyon ila 300 milyon dolar olabileceği iddia edildi.

Kırım'daki askeri üssün Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait olduğu, bir S-400 bataryasının yanı sıra üç fırlatma rampası ve bir radarın yok edildiği savunuldu.
 


Saldırının Ukrayna ordusu ve Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü'nün (GUR) koordinasyonuyla yapıldığı belirtildi.

Buna ek olarak Rusya'nın Krasnodar Krayı'na bağlı Korenovsk şehrine de aynı gece saldırı düzenlendiği bildirildi. 
 


Saldırı sırasında üste iki S-300 savunma sistemi bataryasının tamirden geçirildiği de aktarıldı. Bunların saldırıda zarar görüp görmediğine dair bilgi paylaşılmadı. 

Rusya ve Ukrayna'dan saldırıyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.


Independent Türkçe, War Obozrevatel, Novinite, Defence Blog

DAHA FAZLA HABER OKU