Son birkaç yıldır ülke ekonomisini petrol bağımlılığından kurtarmak için adımlar atan Suudi Arabistan yönetimi, 2023'te gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 50'sini petrol dışı kalemlerden elde etti.
Ekonomi ve Planlama Bakanlığı'ndan perşembe günü yapılan açıklamada, bunun ülke tarihindeki en yüksek oran olduğu ifade edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Petrol dışı ekonominin toplam büyüklüğününse 453 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.
Suudi Arabistan'da hükümet dışı yatırımlar da son iki yılda yüzde 57 artış göstererek 255 milyar dolarla tarihin en yüksek seviyesini gördü.
Petrol dışı gelirlerdeki artışta en büyük pay, sanat ve eğlence sektöründe gerçekleşti. Sektör, 2021-2022'deki gelirlerini iki kattan fazla artırmayı başardı.
Büyüme oranları, sağlık ve eğitim gibi sosyal hizmetlerde yüzde 10,8, ulaştırma ve iletişimde yüzde 3,7, otel ve restoranlardaysa yüzde 7 olarak ölçüldü.
Suudi Arabistan'daki turist harcamalarıysa son iki yılda yüzde 319 artış gösterdi. Riyad yönetimi bir süredir ülkeyi küresel turizm merkezi haline getirmek için adımlar atıyor.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2016'da "Suudi 2030 Vizyonu" isimli bir plan açıklamış ve ülke ekonomisinin gelir kaynaklarını çeşitlendirecek adımlar atılacağını duyurmuştu.
Bu kapsamda bir ekonomik değişim programı başlatan Riyad, ülke genelinde birçok mega projeye girişip yabancı yatırımcıları çekecek bazı adımlar atıyor.
Riyad yönetimi, 2030 vizyonu kapsamında ülkeyi küresel bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyor.