"Fransız Örümcek Adam" Filipinler'e dikkat çekmek için 47 katlı gökdelene tırmandı

Manila polisi, Manila'nın finans bölgesindeki gökdelene tırmanmasının ardından Alain Robert'i gözaltına aldı

(AFP)

"Fransız Örümcek Adam" diye bilinen serbest tırmanışçı, Filipinler ve Çin arasında yaşanan açmazda yaşanan olaylar sürerken Güney Çin Denizi anlaşmazlığına dikkat çekmek için Manila'daki bir gökdelene tırmandı.

61 yaşındaki Alain Robert, 47 katlı bir binaya emniyet kemeri takmadan tırmanırken Filipin başkentinin finans bölgesinde trafiği kısa süreliğine durma noktasına getirerek şoke olmuş bir izleyici kalabalığı çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Robert bu gösteriyi, Güney Çin Denizi'nde Filipinler ve Çin arasındaki denizle ilgili anlaşmazlıklara dair farkındalık yaratmak için yaptığını söyledi.

"Filipin Denizi'yle ilgili bir gerginlik olduğunu biliyorum ve topluma bu denizle adaların Filipinler'den başka kimseye ait olmadığını hatırlatmak istiyorum; bugünkü tırmanışımın amacı da bu" diyen Robert, kendisini bu davaya neyin çektiğini açıklamadı.

Robert, halihazırda ülkenin en yüksek 10. binası olan 217 metre yüksekliğindeki GT Tower gökdelenine tırmandı.

Serbest tırmanış tutkunu, Dubai'deki Burc Halife, Fransa'daki Eyfel Kulesi ve ABD'deki Empire State Binası gibi dünyanın en ünlü simgeleri de dahil dünya çapında 150'den fazla yapıya tırmanmasıyla tanınıyor.
 

Alain Robert
Alain Robert dünya çapında 150'den fazla yapıya tırmanmasıyla tanınıyor (AFP)

 

Alain Robert
Çevredekiler Alain Robert'in Manila'daki 47 katlı bir binaya tırmanışını izlemek için toplandı (AFP)


Fransa'nın Digoin bölgesinde doğan Robert, küçük bir tebeşir çantası ve bir çift tırmanma ayakkabısı dışında emniyet kemeri ya da diğer tırmanma ekipmanları olmadan tek başına tırmanıyor.

Robert, aşağı inmesini bekleyen polis tarafından çabucak gözaltına alındı. Makati Şehri Polis Şefi, endişe ve skandala neden olmaktan Robert'e dava açacaklarını belirtti.

Bu, Robert'in Manila'daki gökdelene ilk tırmanışı değildi. Robert aynı gökdelene 2019'da da tırmanmış ve sonrasında tutuklanarak 1000 peso (yaklaşık 570 TL) para cezasına çarptırılmıştı.

Manila finans bölgesinde çalışan ve Robert'in tırmanışına tanık olan Andy Vergarra, tırmanışın "çok korkutucu" olduğunu söyledi.
 

Alain Robert
Alain Robert daha önce 2019'da da Manila'daki aynı binaya tırmanmıştı (AFP)​​​​​​​


Vergarra şöyle dedi:

Onu sadece orada izlemek bile beni terletmeye yetiyor. Midemi bulandırıyor.

Robert'in Manila'yla dayanışması, Güney Çin Denizi'nde Çin ve Filipin gemileri arasındaki karşılaşmaların sıklaştığı ve her iki tarafın da birbirini suçladığı bir dönemde geldi. Bu durum, ihtilaflı sularda Birleşik Devletler'in de dahil olabileceği daha büyük bir çatışma çıkmasına yönelik korkuları tetikliyor.

Filipinler Sahil Güvenlik Teşkilatı, bu hafta yaşanan son olayda iki ülkenin araçlarının çarpıştığını ve Filipinler'e ait geminin "hafif bir yapısal hasara" uğradığını açıklamıştı.

Filipinler tarafından paylaşılan videoda bu mürettebatın çarpışan sahil güvenlik gemilerinin arasına aceleyle tampon yerleştirdiği an yakalanırken, Çinli meslektaşlarının olayı kaydettiği görülmüştü.

Çin, sahil güvenlik teşkilatının Güney Çin Denizi'ndeki egemenliğini, Filipin gemileri de dahil yasadışı istilalara karşı her zaman kararlılıkla savunacağını belirterek teşkilatın eylemlerini defalarca meşrulaştırdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/southeast-asia

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU