Myanmar'da dün meydana gelen 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki iki deprem ülkede en az 1000 kişinin, komşusu Tayland'da da en az 10 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.
Myanmar'daki askeri yönetimden yapılan açıklamaya göre, depremlerde şu ana kadar 2 bin 300’den fazla kişi yaralandı. Yardım kuruluşu Christian Aid, Mandalay'da bir barajın yıkıldığını ve alçak kesimlerde su seviyesinin yükseldiği aktardı.
Depremin merkez üssü Sagaing bölgesinde de 90 yıllık bir köprünün yıkıldığı, Mandalay ve Yangon şehirlerini birbirine bağlayan karayolunun hasar aldığı kaydedildi. Başkent Nepido'da da tapınakların ve diğer binaların zarar gördüğü ifade edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cuntanın sözcüsü Tümgeneral Zaw Min Tun, afet bölgelerindeki hastanelerde acil kan ihtiyacı olduğunu belirtti.
Bunlara ek olarak depremin şiddetli hissedildiği Tayland'ın başkenti Bangkok'ta inşaat halindeki gökdelenin çökmesi sonucu şantiyedeki en az 10 kişi öldü, 22 kişi de yaralandı.
Depremler, Çin'in Myanmar sınırındaki Yünnan ve Sıçuan eyaletlerinin bazı bölgelerinde de hasara sebep oldu. CNN’in aktardığına göre sarsıntıların yaralanmalara yol açtığı bölgelerde henüz can kaybı bildirilmedi.
Çin lideri Şi Cinping, yakınlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi ve bölgeye arama kurtarma ekiplerinin gönderildiğini söyledi. Çin haber ajansı Xinhua, Yünnan eyaletinden 37 kişilik yardım ekibinin bölgeye sevk edildiğini duyurdu.
Deadly earthquake causes collapse of high-rise in Bangkok, dozens trapped
— MDN NEWS (@MDNnewss) March 28, 2025
On March 28, 2025, a 7.7 magnitude earthquake near Mandalay, Myanmar, caused a 30-story construction site in Bangkok to collapse, leaving at least three dead and dozens trapped.
Rescue teams have saved… pic.twitter.com/5wihMNyGIO
Rusya da afet bölgesine yardım için devreye girdi. TASS haber ajansının aktardığına göre 120 kurtarma görevlisi ve yardım malzemeleri taşıyan iki uçak bölgeye gönderildi. Malezya ve Hindistan da Myanmar’daki arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Acil Durum Yardım Koordinatörlüğü, afet yardım faaliyetleri için 5 milyon dolar acil durum fonu ayrıldığını duyurdu.
Askeri yönetim afet nedeniyle 6 bölgede acil durum ilan ederken, halen iç savaştaki ülkenin bazı bölgelerine yardım ulaştırılıp ulaştırılamayacağı bilinmiyor. New York Times, afetin cunta yönetiminin sonunu hazırlayabileceğine dikkat çekiyor. Gazetenin görüştüğü depremzedelerden 89 yaşındaki Daw Marlar Myint, şu ifadeleri kullanıyor:
Bu kadar çok insanı öldürdükten sonra General Min Aung Hlaing, şimdi doğanın yargısıyla karşı karşıya. Öldürdüğü insanların kemikleri bile titriyor.
General Min, 2021’de Myanmar’daki darbeyi gerçekleştiren askeri kadronun lideriydi. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, cunta lideri Min hakkında Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçlar nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını Kasım 2024’te talep etmişti. UCM bununla ilgili henüz bir adım atmadı.
Diğer yandan haberde, cuntanın depreme rağmen isyancıların elindeki köylere saldırıları sürdürdüğü aktarılıyor. Savaş jetlerinin, depremden etkilenen Mandalay bölgesine komşu Şan eyaletinde isyancıların kontrolündeki Naung Lin köyünü dün akşam bombaladığı, saldırıda can kaybı olmadığı bildiriliyor. Köy sakinlerinden Lway Yal Oo, şunları söylüyor:
Deprem yaşanırken hava saldırısı yaptıklarına inanamıyorum. Min Aung Hlaing Myanmar'ı ölüm kampına çeviriyor.
Independent Türkçe, New York Times, CNN, BBC, AA