Suudi Arabistan, UNRWA’nın Gazze’deki rolünü baltalama girişimlerini reddetti

Riyad’ın UNRWA’ya yönelik ‘ek mali desteği’ yakında açıklanacak

BMGK’nın Gazze Şeridi’ndeki durumun tartışıldığı önceki oturumu / Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Abdulaziz el-Vasıl, ülkesinin, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Gazze Şeridi’ndeki rolünü baltalama girişimlerini reddettiğini söyledi.

İsrail’in beş aydır yürüttüğü savaş, 30 binden fazla insanın hayatına mal oldu ve nüfusunun yüzde 80’inden fazlasını yerinden etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı’ndan (AWP) aktardığına göre Vasıl, İsrail’in bazı UNRWA çalışanlarının Hamas hareketine üye olduğu yönündeki suçlamaları ışığında, ajansın çalışmalarının tartışıldığı BM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.

Vasıl, Suudi Arabistan’ın UNRWA’ya desteğini sürdürme konusunda kararlı olduğunu söyleyerek, ajansın rolünü ‘ortadan kaldırma’ girişimleri konusunda uyarıda bulundu.

Suudi Arabistan’ın UNRWA’yı mali sıkıntılarından kurtarmak için her yola başvurduğunu belirten Vasıl, ajansa yönelik ‘ek mali desteğin’ yakında açıklanacağını bildirdi.

Ayrıca, UNRWA’nın Filistinli mültecilerin içinde bulunduğu zor durumu hafifletme ve bölgesel istikrarı sağlamaya yardımcı olabilmesi için çalışmaya devam etmesinin ‘zorunlu’ olduğunun altını çizdi.

Vasıl, Suudi Arabistan’ın, İsrail hükümetinin UNRWA’yı ortadan kaldırmayı amaçlayan ‘kışkırtma kampanyasını’ kınadığını da vurguladı.

Suudi Arabistan’ın, İsrail’in Filistin topraklarına, özellikle de Gazze’ye yönelik saldırısını kınadığını yineleyen Vasıl, “Filistin halkına yönelik vahşi ve barbar saldırının durdurulması için acilen her türlü tedbirin alınması talebimizi yineliyoruz” dedi.

Öte yandan, ABD’nin BM Daimi Temsilciliği misyonunda görevli Lisa Carty, Gazze Şeridi’ne yapılan yardımların ‘yetersiz’ olduğunu söyledi.

Carty, BM oturumunda yaptığı konuşmada, “Gazze’ye insani erişimin artırılması ve sınır geçişlerinin açılmasını sağlama ihtiyacını vurguluyoruz” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU