Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Faysal el-İbrahim, insani yeteneklere yapılan yatırımların ülke çalışmalarının hayati bir parçası olduğunu ve bu konunun politika oluşturmanın merkezinde yer aldığını söyledi.
İbrahim, Riyad’ın ev sahipliğinde, Başbakan ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın himayesinde düzenlenen İnsan Kapasitesi Girişimi Konferansı’nın ikinci gününde bir konuşma yaptı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bakan konuşmasında, “Yapay zeka ve modern teknolojiler çağında, hayatımızda büyük bir zorluk oluşturan niteliksel bir değişime tanık oluyoruz. Gelecek neslin bilgi ve beceriyle hazırlanması gerek” dedi.
İnsan yeteneklerinden daha önemli bir sorun olmadığının altını çizen bakan, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü;
Suudi Arabistan’da geçtiğimiz 10 yılda nüfus yüzde 34 artarak 33 milyona ulaştı ve bu dünya nüfusundaki artışın bir parçası. Bunların yüzde 73’ü 30 yaşın altında ve bu da demografik olarak çok büyük fırsatlara sahip olduğumuz anlamına geliyor.
Bu fırsatlardan yararlanmak için eğitim, sağlık ve altyapı alanlarında yatırım ve planlama yapılması gerektiğine dikkat çeken İbrahim ayrıca şöyle dedi;
Suudi Arabistan’da temel eğitim hala yüzde 30 seviyesinde ve bu açığı kapatmak için, 2030 yılına kadar seviyeyi yüzde 90’a çıkaracak anaokulları geliştiriyoruz.
İbrahim, eğitim sektörüne yönelik artan yatırımların meyvelerini verdiğini belirterek, ülkede 2022’de araştırma, geliştirme ve teknoloji gibi 20 alanda ilerleme kaydedildiğini ve ülkedeki üniversitelerin 2021’de küresel üniversiteler sıralamasında 31. sıraya yükseldiğini ifade etti.
Bakan cinsiyet eşitliğinin sürekli yatırım taahhüdünün temel taşı olduğunu, kadınların istihdamının artırılmasının, kadınlara yönelik mesleki eğitime odaklanan Kral Selman Eğitim ve İstihdam Merkezi gibi birçok bireysel girişim tarafından desteklenen önemli bir hedef olduğunu vurguladı.
İbrahim, “Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de aynı zamanda kadınların bilim, mühendislik ve teknoloji alanlarına katkılarına yönelik çalışmalara öncülük ediyor” diye ekledi.
Kadınların işgücünün 2015’ten bu yana ikiye katlanarak yüzde 36’ya çıktığını dile getiren İbrahim, şu anda Şura Meclisi’ndeki sandalyelerin yüzde 28’inde kadınların olduğu bilgisini de verdi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.