Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin kararıyla Cumhuriyet gazetesinin eski yazar ve yöneticilerinden beş kişi hapisten çıktı.
İstinaf mahkemesinin yerel mahkemenin kararını onamasıyla 25 Nisan'da Kandıra F Tipi Hapishanesi'ne giren Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik, yaklaşık 140 gün sonra dün akşam saatlerinde özgürlüğüne kavuştu.
"Mizahla anlatmaya çalıştım ama hukuk cinayeti yaşandı"
Hapishaneden çıkan dünyaca ünlü karikatürist Musa Kart, yaşadığı süreci Independent Türkçe'ye değerlendirdi.
"Mizah duygumu kaybetmek istemedim. Mizah duygusu bütün güçlükler karşısında ayakta durma ve direnme gücü veriyor" diyerek sözlerine başlayan Kart, kendisinin olup biteni mizahi ve yumuşak bir dille anlatmaya çalıştığını ancak yaşananın hukuk cinayeti olduğunu söyledi.
"Devlet bize 'Pardon' dedi"
"Hukuk cinayeti" olarak adlandırdığı sürecin yaşanacağına dair belirtiler olduğunu ifade eden Kart, şunları söyledi:
Ne yargı ne yasama gereken tedbiri almadı ve biz göz göre göre tekrar içeriye girdik. Silivri'de 9 ay, Kandıra'da 4.5 ay olmak üzere 14 aya yakın içeride kaldık. Tüm bunların sonunda devlet bize 'Pardon' dedi.
"Bizim yaşadıklarımızla kıyaslanmayacak büyüklükte hak ihlalleri yaşandı"
Kart, Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
Sadece kendi yaşadıklarımızı da öne çıkarmayı da biraz haksızlık olarak görüyorum. Çorlu'da tren faciasıyla ilgili haberler çıktı ve bunu içeride televizyondan izledim. Bir dizi tedbirsizlik sonucunda, pek çok insan hayatını kaybetti. Küçücük çocukların annesi, babası adliye önünde hakkını ararken itilip kakıldı. Bizim yaşadıklarımızla kıyaslanamayacak büyüklükte hak ihlalleri yaşandı.
"Başka türlü karar verilemezdi"
Yüksek yargı üyelerinin ve Adalet Bakanı'nın tutuklu olmalarına yönelik açıklamalarını hatırlatan Kart, "Anayasa Mahkemesi Başkanı bizimle ilgili kararda karşı oy kullandı ve hukuk dersi verdi. Yargıtay Başkanı, isim vermeden bizim dosyamızı tarif etti ve hak ihlaline işaret etti. Adalet Bakanı televizyonda, 'Bir gün bile içeride kalmamalı gerekir' dedi. 74 baro ortak açıklama yaptı. Başka türlü bir karar verilemezdi yani" dedi.
"12 Eylül'de de böyleydi bugün de böyle"
Tahliye edildiği günün 12 Eylül 1980 darbesinin 39. yılı olduğuna dikkat çeken Kart, "Demokrasiden bir hayli uzaklaştık. Hukuk devletini rafa kaldırdık. İnsan haklarını yok sayıyoruz. Gazeteciler, yazarlar, çizerlere kötü muamele yapmaya devam ediyoruz. 12 Eylül 1980'de de böyleydi, bugün de böyle." diye konuştu.
© The Independentturkish