Lukaşenko'ya hakaretten tutuklanan Belaruslu muhalif cezaevinde öldü

Ülkede en az 1400 siyasi tutuklu bulunuyor

Aleksander Lukaşenko, 1994'ten bu yana Belarus'u yönetiyor (Reuters)

Belaruslu muhalif aktivist Igor Lednik, tutulduğu cezaevinde hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

64 yaşındaki Lednik, 2022'de Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'ya hakaret suçlamasıyla tutuklanarak üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Lednik'in ölümü üyesi olduğu Belarus Sosyal Demokrat Partisi tarafından açıklandı. 

Partiden yapılan açıklamada muhalif siyasetçinin sağlığının cezaevine girdikten sonra kötüleştiği ifade edildi.

Kalp sorunları da olduğu bilinen Lednik, bir süre önce sindirim sistemiyle ilgili bir operasyon geçirmişti. Partinin açıklamasında Belaruslu siyasetçinin ölüm nedenine ilişkin bir detay paylaşılmadı.


Sürgündeki muhalefet lideri Svetlena Tihanovskaya ise Lednik'in ölümüyle ilgili yetkilileri suçlarken, durumu "adeletsizlik ve inanılmaz bir trajedi" diye niteledi.

Tihanovskaya, "Rejim, ülkelerindeki hayatı iyi yönde değiştirmek isteyen Belarusluları cezaevlerinde öldürüyor" ifadelerini kullandı.

Tihanovskaya, "korkunç koşullarda" tutulan ve sağlık problemleri yaşayan en az 10 siyasi tutuklu daha bulunduğunu söyledi.

Geçen ay bir başka muhalif siyasetçi Vadzim Hırasko, tutulduğu cezaevinde zatürreden hayatını kaybetmişti. Hak örgütleri, Hırasko'nun gerekli tıbbi desteği almadığını öne sürmüştü.

Belarus'ta 2020'deki başkanlık seçimlerinin ardından görülen kitlesel protestoların ardından rejimin muhaliflere yönelik baskıları artmıştı.

İnsan hakları örgütü Viasna'ya göre ülkede 1400'den fazla siyasi tutuklu bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Kyiv Post, Le Monde

DAHA FAZLA HABER OKU