4 soruda USAID krizi

Trump ve Musk'ın, ajansı kapatma çağrıları yeni bir krizi tetikledi

USAID binası önünde dün düzenlenen eylemde, Musk ve Trump karşıtı pankartlar açıldı (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Uluslararası Kalkanıma Ajansı’nı (USAID) kapatma planı, dünya genelinde birçok yardım programına desteğin kesilmesine yol açabilir. 

Trump göreve geldikten hemen sonra dış yardımların durdurulmasını emreden bir kararname imzaladı. Dışişleri Bakanlığı da 27 Ocak'ta, bakanlık ve USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulduğunu açıkladı.

USAID nedir, nasıl finanse ediliyor?

USAID, 1961’de Demokrat Başkan John F. Kennedy tarafından, dış yardımın daha iyi koordine edilmesi amacıyla kuruldu. 

Soğuk Savaş’ta Sovyetler Birliği’nin etkisine karşı bir hamle olarak hayata geçirilen kuruluş, ABD Kongresi tarafından finanse ediliyor.

Kongre Araştırma Servisi'nin (CRS) bu ay yayımladığı bir rapora göre, ABD dış yardımlarının yaklaşık yüzde 60'ı USAID üzerinden yönetiliyor. 

USAID bünyesinde çalışan yaklaşık 10 bin kişiden üçte ikisi yabancı ülkelerde görev yapıyor. Program üzerinden 130 ülkeye yardım edildi. 

ABD yardım harcamalarına ne kadar fon ayırıyor?

2023 mali yılında ABD, dünya çapında toplamda 72 milyar dolar yardımda bulundu. Bunun yaklaşık 43,80 milyar doları USAID bütçesinde yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, 2024’te Birleşmiş Milletler tarafından takip edilen tüm insani yardımların yaklaşık yüzde 42'sini sağladı. Bu fonlar çatışma bölgelerindeki kadın sağlığından temiz suya erişim, HIV/AIDS tedavileri, enerji güvenliği ve yolsuzlukla mücadele çalışmalarına kadar her şeyi kapsıyor.

Yardımların büyük kısmı Asya, Sahra Altı Afrika ve Avrupa'daki ülkelere gidiyor. Ukrayna'ya yapılan yardımlar da bu harcamaların içinde önemli bir paya sahip. Suriye’de IŞİD militanlarının tutulduğu kamplara da USAID üzerinden yardım gönderiliyor.

Diğer ülkelere kıyasla dünyada en fazla resmi devlet yardımını ABD sağlıyor. Ancak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün 2020’de yayımladığı rakamlara göre, ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) bazında yaptığı katkı, zengin ülkeler listesinin sonlarında yer alıyor. 

Trump ve Musk, USAID’i neden kapatmak istiyor?

Trump, “Önce Amerika” politikası uyarınca USAID’in çalışmalarına uzun süredir karşı çıkıyor. Harcamaların azaltılması kapsamında programın kapatılması gerektiğini savunan Cumhuriyetçi lider, USAID’in “radikal deliler” tarafından yönetildiğini de öne sürmüştü.

Hükümet Verimliliği Departmanı’nın (DOGE) başındaki Elon Musk da USAID’in “milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Kovid-19 salgını gibi biyolojik silah araştırmalarına finansman sağladığını" iddia ediyor.

Musk ayrıca “suç örgütü” diye nitelediği USAID yöneticileriyle yaşadığı sorundan dolayı geçen hafta çalışanların "idari izne çıkarıldığını" duyurmuş, ajansın sosyal medya hesapları da kapatılmıştı.
 


USAID’in akıbeti ne olacak?

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, dün yaptığı açıklamada USAID’in direktör vekilliğini üstlendiğini duyurdu. 

Ajansın köklü bir değişimden geçirileceği sinyalini veren bakan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

USAID'in birçok fonksiyonu devam edecek ve Amerikan dış politikasının bir parçası olacak ancak bu işlevlerin politkalarla uyumlu olması gerekiyor.

Wall Street Journal’ın aktardığına göre Rubio, USAID’in belirli bölümlerini Dışişleri Bakanlığı bünyesine katmayı planlıyor. Bakanın bu süreçte Kongre’yle birlikte çalışmayı hedeflediği yazılıyor. 

Ancak Rubio’nun planlarının, Trump ve Musk’ın USAID’in kapatılma çağrılarıyla uyuşmadığına da dikkat çekiliyor. 

Cumhuriyetçi liderin imzaladığı kararname gereğince ajansın faaliyetlerinin gözden geçirilmesi için 90 gün süre tanındı. Bunun sonunda USAID’le ilgili nihai kararın verilmesi öngörülüyor.


Independent Türkçe, Guardian, Wall Street Journal, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU