Gazze'deki hastaneye Starlink'le internet sağlanacak

İsrailli yetkililer, Starlink'in yaratıcısı Elon Musk'ı Hamas'ı desteklemekle suçlamıştı

Starlink, binlerce uydunun bağlantısını kullanarak tüm dünyaya geniş bant ve yüksek hızlı internet erişimi sağlayabiliyor (Reuters)

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX tarafından işletilen Starlink internet servisinin, Gazze'de Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kurulan bir saha hastanesine hizmet vereceği açıklandı.

Açıklama BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı.

Gazze'de İsrail saldırılarının başlamasının ardından, iletişim servislerine erişimde dönem dönem sıkıntılar yaşanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ocakta bir hafta boyunca tüm internet erişiminin kesildiği bölgede bulunan bazı gazeteciler ve yardım kuruluşu çalışanları, yabancı SIM kartlar kullanarak Mısır ve İsrail sınırına yakın bölgelerde internete erişebiliyor.

Ancak nüfusun genelinin dış dünyaya erişim konusunda zorluklar yaşadığı biliniyor.

Refah'ta yer alan BAE'ye ait saha hastanesi de internet kesintilerinden nasibini almış ve video konferans yöntemiyle diğer hastanelere bağlanmakta sıkıntılar yaşanmıştı.

Hastaneye Starlink'in internet hizmeti verilmesiyle ilgili konuşan BAE Dışişleri Sözcüsü Afra el Hameli, "Bu adım, Birleşik Arap Emirlikleri'nin savaş sırasında kardeş Filistin halkıyla dayanışmak için ortaya koyduğu sarsılmaz çabaları bir kez daha vurguluyor" ifadelerini kullandı.

İsrail İletişim Bakanlığı'ndan çarşamba günü yapılan açıklamadaysa, "İsrailli güvenlik yetkilileri, Refah'taki BAE'ye ait saha hastanesinde Starlink hizmetlerinin kullanılmasını onayladı" dendi.

Starlink'in yaratıcısı Elon Musk, ekimde sosyal medya hesabından Gazze'deki uluslararası yardım kuruluşlarına internet hizmet sağlayacağını belirtmiş ancak bu açıklama İsrail hükümetinin tepkisini çekmişti.

İsrailli yetkililer ilk olarak Musk'ı Hamas'ı desteklemekle suçlasa da İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi daha sonra ABD'li iş insanıyla prensip anlaşmasına vardıklarını duyurmuştu.

Karhi, Starlink'in İsrail ve Gazze'de sadece hükümetin onayıyla hizmet verebileceğinin altını çizmişti.

 

Independent Türkçe, CNN, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU