Bilim insanları da şaşırdı: Canlı kurbağanın üstünde mantar filizlendi

Canlı organizma üzerinde mantar yetişmesi daha önce hiç belgelenmemişti

Arka bacağından meşe kütüğü mantarı filizlenen bir Hylarana intermedia (Lohit Y.T./WWF-Hindistan)

Bilim insanları, Hindistan'ın Batı Gat Dağları'nın yemyeşil eteklerinde şaşırtıcı bir keşif yaparak bacağından küçük bir mantar filizlenen bir kurbağa buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı'na bağlı araştırmacılar, bu bulguyla canlı hayvan dokusu üzerinde büyüyen bir mantarın ilk kez gözlemlendiğini belirtti.

Kurbağa daha fazla incelenmek üzere yakalanmadığından, amfibinin arka bacağının yakınında büyüyen bir mantarla birlikte internette paylaşılan görüntüleri bilim insanları arasında merak uyandırdı.

Hylarana intermedia diye adlandırılan kurbağa türü, dünyanın en fazla biyolojik çeşitliliğe sahip yerlerinden biri olan bu bölgeye özgü bir canlı.

Mantar uzmanları, bunun daha çok çürüyen ağaçlarda oluştuğu bilinen bir meşe kütüğü mantarı (Mycena sp.) olduğunu tespit etti.

Bakteriler ve mantarlar da dahil çeşitli mikropların organizmalarla birlikte büyüdüğü ve bunların çoğunun ya simbiyotik ilişki içerisinde ya da en azından iyi huylu olduğu biliniyor.

Bununla birlikte, ayak mantarı, vajinal mantar enfeksiyonu veya kandidiyaz yani pamukçuğa neden olan mantarlar gibi belirli koşullar altında enfeksiyonlara yol açabilen bazı türleri de var.

Ancak Reptiles and Amphibians adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre, canlı bir organizma üzerinde büyüyen bir mantar daha önce hiç belgelenmemişti.

Araştırmacılar, "Bildiğimiz kadarıyla, canlı bir kurbağanın yan tarafında filizlenen bir mantar hiç belgelenmedi" dedi.

Bunun nedeni, mantarların genellikle herhangi bir hayvanın derisinde yeterince bulunmayan besinlere ihtiyaç duyması olabilir.

Araştırmacılar son vakada, muson yağmurlarıyla beslenen nemli Batı Gat Dağları'nın yeterli nem ve organik madde sağlayarak mantar büyümesi için ideal ortamı sunmuş olmasından şüpheleniyor.
 

Bacağında mantar büyüyen Hylarana intermedia'nın yakından bir görünümü (Lohit Y.T./WWF-Hindistan)
Bacağında mantar büyüyen Hylarana intermedia'nın yakından bir görünümü (Lohit Y.T./WWF-Hindistan)


Kurbağanın üzerinde büyüyen mantarın tam olarak ne olduğu (bulaşıcı mı yoksa iyi huylu mu olduğu ve deriye ne kadar nüfuz ettiği) belirsizliğini koruyor.

Bu durum endişe verici olabilir zira halihazırda kurbağalar ve dünya genelindeki yüzlerce diğer amfibi türü Batrachochytrium dendrobatidis adı verilen veya daha yaygın olarak kitrid mantarı diye bilinen başka bir parazit mantarın tehdidi altında.

Kitrid mantarı enfeksiyonları, bu türlerin derisindeki su ve tuz dengesini bozarak sonunda kalp yetmezliğine neden olduğu için dünya genelinde amfibi popülasyonlarının sayısında istikrarlı bir düşüşe yol açıyor.

Ancak son çalışmalar, bu amfibi katili mantarın Hindistan'daki kurbağa habitatlarında düşük seviyelerde bulunduğunu gösteriyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU