İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, salı günü düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, İsrail’in doğu sınırı olarak tanımladığı Batı Şeria’daki Ürdün Vadisi’nde ve Ölü Deniz’in kuzeyinde “egemenlik kuracağını” söyledi.
Netanyahu, nisan ayında düzenlenen ve daha sonra iptal edilen seçim öncesinde de aynı vaatte bulunmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Netanyahu’nun 17 Eylül’deki seçim öncesi Filistinlilere ait toprakların ilhak edileceğini söylemesi birçok ülkeden ve topluluktan tepki aldı.
İsrailli analistler, Netanyahu’nun bu hamlesini seçim öncesi aşırı sağ rakiplerinden oy çalma hamlesi olarak değerlendirdi.
İsrail parlamentosu Knesset’te İsrailli Arapları temsil eden Ayman Odeh, Netanyahu’nun açıklamasına "Bu İsrail’in bir apartheid devleti olduğuna dair bir deklarasyondur" sözleriyle tepki gösterdi. Odeh, Netanyahu’nun iki devletli bir barış ihtimalini yok ettiğini de sözlerine ekledi.
Filistin'den sert tepki
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun vaadini "Seçim öncesi her türlü yasa dışı, hukuksuz ve saldırgan mesajları vermeye devam eden Netanyahu'nun seçim vaadi ırkçı bir Apartheid devleti. Filistinli kardeşlerimizin hak ve hukukunu sonuna kadar savunacağız” sözleriyle eleştirdi.
Seçim öncesi her türlü yasadışı, hukuksuz ve saldırgan mesajları vermeye devam eden Netanyahu’nun seçim vaadi ırkçı bir Apartheid devleti. Filistinli kardeşlerimizin hak ve hukukunu sonuna kadar savunacağız.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) September 10, 2019
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, Netayahu’nun vaadinin gerçekleşmesi halinde Tel Aviv’le yapılan tüm anlaşmaların biteceğini söyledi.
Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, “Filistin toprakları Netanyahu’nun seçim aracı olamaz” diyerek, vaadin uygulanması halinde kaybeden tarafın İsrail hükümeti olacağını söyledi. Netanyahu’yu “barışı baltalamakla” suçladı.
Hamas hareketi ise vaddi “Netanyahu’nun açıklamaları İsrail’in Filistin halkına yönelik düşmanca tavrını yansıtmaktadır” sözleriyle kınadı. Hareketin sözcüsü Fevzi Berhum, bu kararın “hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini ve Filistin halkının direncini kıramayacağını” söyledi.
ABD ne dedi?
Konu ile ilgili Reuteres’a konuşan üst düzey ABD’li bir yetkili, İsrail’in Filistin topraklarına yönelik politikasında bir değişiklik olmadığını söyledi.
ABD’li yetkili, “İsrail seçimlerinin ardından da barış vizyonumuzu sürdüreceğiz, bölgeye güvenlik, fırsat ve istikrar getirmek için en iyi yolu belirlemeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric de İsrail’in bu yönde adım atmasının, barış sürecinin canlandırılması, bölgesel barış ve iki devletli çözümün esasına yıkıcı bir etkide bulunacağı konusunda uyardı.
Acil toplantı çağrısı
Arap Birliği, Netanyahu’nun Batı Şeria’yı ilhak etme niyetini şiddetli bir şekilde kınadı ve bu ilanı kesin bir dille reddetti. Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi tarafından yapılan açıklamada, bu ilanın, “uluslararası kanunu ve BMGK’nın 242 ve 338 nolu kararlarını ihlal ederek barış sürecinde herhangi bir ilerleme şansını baltaladığı” vurgulandı.
İsrail Başbakanı’nın sözlerini kınayan Suudi Arabistan ise, İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) acil toplantıya çağırdı. Açıklamada, Netanyahu’nun bu ilanın çok tehlikeli bir tırmanışa neden olabileceğine dikkat çekilerek, kararın BM ve uluslararası hukuk ve normlarını açıkça ihlal ettiği vurgulandı.
Suriye ve Ürdün Netanyahu'yu kınadı
Kararı “Siyonist işgalcilerin Filistinlilerin haklarını işgal etmesi” olaran nitelendiren Suriye ise, Netanyahu’yu şiddetle kınadığını açıkladı.
Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Netanyahu’nun açıklamalarının Filistinlilere ait Batı Şeria topraklarının hukuka aykırı olarak işgal edilmesi anlamına geldiği belirtildi.
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, Netanyahu’yu “bölgeyi şiddete doğru itip çatışmalara neden olmakla” suçladı.
Independent Türkçe