Yeni Ukrayna Genelkurmay Başkanı Sırski: "Strateji değiştirmeliyiz"

Diğer yandan Pentagon ve NATO'dan Ukraynalıların içini karartan açıklamalar geliyor

Yeni başkomutan Sırski'nin savaşta ne tür bir strateji izleyeceği merakla bekleniyor (Reuters)

Ukrayna'nın yeni genelkurmay başkanı Oleksandr Sırski, Rusya'yla savaşta "yeni bir yaklaşıma" ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Sırski, başkent Kiev'de dün yaptığı açıklamada "Ancak savaş yöntemlerimiz ve araçlarımızla ilgili yapacağımız dinamik değişiklikler başarıyı mümkün kılacaktır" dedi. 

58 yaşındaki albay general, Ukrayna'nın savaşı kazanmak için özellikle drone ve elektronik savaş yöntemlerine odaklanması gerektiğini belirtirken, ordunun "askerlerin can güvenliği ve sağlığının korunmasına çok önem verdiğini" söyledi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, çalkantılı bir sürecin ardından 8 Şubat'ta Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin görevden alındığını duyurmuş, yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Sırski'nin getirildiğini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun ardından Zelenski, dün düzenlenen törenle Sırski'ye ülkenin en üstün ödülü olan Ukrayna Kahramanı nişanını takdim etti. Albay general de başkomutan olarak ilk konuşmasını yaptı.

Ukrayna ordusundaki görev değişimi başarısızlığa uğrayan karşı taarruz ve Kiev'in cephede verdiği kayıpların ardından geldi.

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian, Sırski'nin ordu içinde askerleri ölümüne cepheye gönderen "Sovyet tarzı" bir komutan olarak görüldüğünü aktardı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de başlattığı savaşın ilk aylarında Sırski, Kiev'in savunulmasında önemli başarılara imza atmıştı. Zelenski de albay generale Ukrayna Kahramanı nişanını bu başarıları nedeniyle takdim etti. 

Öte yandan Sırski, Bahmut cephesindeki kanlı çatışmalarda da Ukrayna güçlerinin komutanıydı. Albay general, cephedeki mücadelenin kaybedilmesinin ardından eleştiri toplamıştı.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN ise üçüncü yılına yaklaşılan savaşta Sırski'yi zorlu bir görevin beklediğini yazdı. ABD'deki New Haven Üniversitesi'nden Matthew Schmidt, Sırski'nin bir süre güvenli adımlar atacağını ve cephedeki durumu daha dengeli hale getirmeye odaklanacağını söyledi.
 


"ABD'nin Ukrayna savaşını finanse edecek parası kalmadı" 

Yeni başkomutanın ayrıca savaş alanındaki ciddi mühimmat kıtlığını da çözmesi gerekecek. 

BK'nin tanınmış gazetelerinen Financial Times (FT), başta ABD olmak üzere Batılı devletlerin yardımlarının azalmasıyla Kiev güçlerinin son dönemde büyük mühimmat sıkıntısı yaşadığına işaret etti. 

FT, Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov'un geçen ayın sonlarına doğru Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e yazdığı mektupta, "Mühimmat kıtlığı her geçen gün artıyor" ifadelerini kullandığını aktardı. 

Umerov, mektubunda günlük asgari 6 bin havan mermisine ihtiyaç duyduklarını fakat bunun yalnızca üçte birine sahip olduklarını söylüyor.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisiyse "Anladığım kadarıyla gerçekten çok kötü bir senaryo söz konusu" dedi. 

Ayrıca yetkili, ABD'nin Ukrayna için yeni silah sözleşmelerini finanse edecek parasının kalmadığını, Pentagon'un stoklarından envanter çıkarıp daha sonra bu stokları yenileyecek fonlarının da tükendiğini belirtti. 

Adının açıklanmasını istemeyen NATO'dan bir diplomat da "Ukraynalılar cephede umutsuz halde. Durum Kiev'in söylediğinden de vahim" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Guardian, CNN, Financial Times, RT

DAHA FAZLA HABER OKU