Nükleer enerjiden vazgeçen Almanya, elektrik ihtiyacını karşılamak için doğalgaz santrallerine 16 milyar euroluk yatırım yapacak.
Hükümetin pazartesi günü açıkladığı planda, yeni santrallerle elektrik üretiminin 2028'e kadar kademeli şekilde artırılmasının hedeflendiği belirtildi.
Plan, Sosyal Demokrat Parti'den Başbakan Olaf Scholz ve Yeşiller Partisi'nden Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in yürüttüğü görüşmelerin ardından tamamlandı.
Yeni inşa edilecek santrallerin "modern, çok amaçlı ve çevreci" olduğuna dikkat çekilirken, bunların gerektiğinde hidrojen enerjisinden elektrik üretebileceği de ifade edildi.
Alman enerji devi Uniper'in açıklamasındaysa karardan memnuniyet duyulduğu belirtildi. Tesislerin onay ve inşaatının birkaç yıl süreceğine işaret edilerek "Acilen harekete geçilmesi lazım" dendi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Öte yandan çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace, Berlin hükümetinin projesine tepki göstererek planı "trend haline gelen hidrojen enerjisinin daha fazla fosil yakıt üretimi için nasıl kılıf olarak kullanıldığının mükemmel bir örneği" diye niteledi.
Almanya, daha fazla fosil yakıt tüketimine neden olacağı uyarılarına rağmen aktif haldeki son üç nükleer rektörü de nisanda kapatmıştı. Hükümetin geçen yılki raporunda, Berlin yönetiminin 2030'a kadar karbon emisyonunu yüzde 65 oranında azaltma hedefine ulaşamayacağı belirtilmişti.
Scholz da eylülde koalisyon hükümetinden reaktörlerin tekrar faaliyete geçmesi için yapılan çağrıları reddederek "Nükleer enerji meselesi kapanmıştır" demişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de verdiği emirle başlayan Ukrayna savaşının ardından Avrupa'da ciddi bir enerji krizi çıkmıştı. Almanya, 2022'de durdurulması planlanan söz konusu nükleer reaktörlerin kapatılmasını da ertelemek zorunda kalmıştı.
Independent Türkçe, Politico, Globe and Mail