Yeni bilimsel araştırma, ragbiyi çocuk istismarı olarak niteledi

Yeni bir araştırmaya göre, küçük yaştan itibaren ragbi oynamak kafa travmasına maruz kalmaya yol açabilir ve bu da çocuk istismarı olarak değerlendirilebilir

(Unsplash)

Akademisyenler, ciddi yaralanma riski nedeniyle çocuk ragbisinin bir istismar biçimi olabileceğini iddia etti.

Telegraph'ın haberine göre Winchester, Nottingham Trent ve Bournemouth üniversitelerinden araştırmacılar, ciddi yaralanma riskinin çocuk istismarı yasalarına aykırı olduğunu savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, çocuklar ve ebeveynlerinin yüksek riskli sporlara katılmak için yasal olarak bilgilendirilerek rıza veremeyecekleri görüşünde.

Ayrıca spor kuruluşlarının, aileleri beyin hasarlarının rekabetin bir yan etkisi olduğunu kabullenmeye ikna ettiklerini öne sürüyorlar.

Britanya Spor Felsefesi Derneği'nin akademik dergisi Sports, Ethics & Philosophy, fiziksel etkiye yol açan sporlar ve kazara yaralanmalara neden olabilecek sporları birbirinden ayıran makaleyi yayımlamaya hazırlanıyor. Times gazetesi de söz konusu yayını gördü.

Makale, "kafaya alınan darbelerin" bunama ya da Parkinson'a yol açabileceğini ve daha küçük yaşta oynamaya başlayan çocukların, daha büyük yaşta oynamaya başlayanlara kıyasla beyin travması riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmayı yöneten, Winchester Üniversitesi'nden spor profesörü Eric Anderson, Times'a şunları söyledi: 

Çocukların yaptığı spor, beyinlerine kasten zarar vermemeli. Eğlence, sağlık ve sosyal gelişime odaklanmalılar, onları elit düzeyde spor yapmaya şartlandırmamak gerekiyor.

Bu çarpışmalar bilişsel hasara yol açıyor ve nörodejeneratif hastalıklarla bunama riskini artırıyor; dolayısıyla bir çocuğun beynine zarar veriyor. Kültürel algı, spor dışında bir çocuğa vurmanın istismar olduğu ancak sporda bir çocuğa vurmanın bir şekilde sosyal açıdan kabul edilebilir olduğu yönünde. Biz bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Sosyal bağlamın ne olduğu önemli değil, beyin her ikisinde de zarar görüyor.

İddiaları yanıtlayan Britanya Ragbi Futbol Birliği (RFU), oyuncu güvenliği ve sağlığının en önemli öncelikleri olduğunu belirtti.

Açıklamada şöyle dendi:

RFU ve İngiltere Ragbi Futbol Okulları Birliği, özellikle oyuncuların güvenliği ve sağlığı konusunda öğretmenleri ve antrenörleri rehberlik ve kaynaklarla desteklemek için yakın bir şekilde çalışmaktadır.

İngiltere'deki okullarda veya kulüplerde gençler için ragbi farklı şekillerde mevcuttur: Temaslı, az temaslı ve temassız. Ragbi, oyuncu refahını proaktif olarak yönetmek için kanıtları kullanarak sarsıntı ve yaralanma gözetimi, eğitim ve yasa değişiklikleri konusunda öncü olmuştur.

Ragbi oynamak, güçlü değerlere sahip bir takım sporu oynamanın kazandırdığı yaşam becerilerinin yanı sıra fizik ve zihne sağlık açısından önemli faydalar sağlar. Fiziksel aktivitenin azaldığı ve çocuklarda küresel bir obezite salgınının yaşandığı bir ortamda, ragbinin insanları aktif, sağlıklı ve ilgili tutmada oynayacağı bir rol olduğuna inanıyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU