Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, ülkesinin Kuril Adaları'nı geliştirmek için yeni adımlar atacağını, buna takımadaya yeni silahlar yerleştirmenin de dahil olduğunu söyledi.
Medvedev, "Kuril aktif şekilde gelişecek. Yeni silahların konuşlandırılmasıyla birlikte stratejik önemi de artacak" ifadelerini kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kuril Adaları, Rusya'nın en doğusundaki Okhotsk Denizi'yle Pasifik Okyanusu arasında kalan 60 ada ve adacıktan oluşan bir bölge.
II. Dünya Savaşı'nı sonunda Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilen Kuril Adaları, o günden bu yana Rusya'yla Japonya arasında ihtilaflı bir bölge olarak kabul ediliyor.
Tokyo yönetimi 1951'deki San Francisco Barış Anlaşması'yla adalar üzerindeki iddiasından vazgeçse de, Kuril'deki Sovyet egemenliğinin anlaşmada tanınması adalar hakkındaki ihtilafın temelini oluşturuyor.
Ancak Medvedev'e göre Kuril Adaları'ndan "ihtilaflı bölge" olarak bahsedilmemeli. Zira Rus siyasetçi, yaptığı açıklamada "Burası 'tartışmalı bölge' değil, burası Rusya" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Moskova'yla bölgesel problemleri çözmek ve bir barış anlaşması imzalamak için çalıştıklarını söylemişti.
Medvedev bu açıklamaya, "Kimse bir barış anlaşmasına karşı değil. Ancak Japonya bazı temel prensipleri anlamalı. Bunlardan biri de Kuril'in geliştirilmesi" sözleriyle yanıt verdi.
Japonya ve Rusya arasındaki ilişkiler, Ukrayna savaşının ardından giderek kötüleşmişti. Tokyo yönetimi geçen haftalarda Ukrayna'ya daha fazla destek sözü vermişti.
İki ülke arasında, Japonya'nın "Kuzey bölgeleri" olarak adlandırdığı Kuril Adaları'nın ilhakı konusunda ihtilaf yaşandığı için II. Dünya Savaşı'nın sonunda bir barış anlaşması imzalanamamıştı.
Independent Türkçe, TASS, AA