Nazi lideri Adolf Hitler'in ölümünden yaklaşık 80 yıl sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ‘Holokost Günü’ anma etkinliklerinde Hitler'in ‘Kavgam’ kitabının Arapça bir nüshasını elinde tutarak göstermesi, Hitler’in yeniden gündeme gelmesine neden oldu.
Netanyahu cumartesi günü düzenlenen basın toplantısında Adolf Hitler'in ‘Kavgam’ kitabının Arapça çevirisini gösterdi. İsrail medyasına göre Netanyahu, İsrail askerlerinin bu kopyayı Nazi propagandası yapan diğer materyallerle birlikte Gazze'de Hamas tarafından yönetilen bir evde bulduğunu iddia etti. Netanyahu, bir video mesajında şunları söyledi:
İsrail, Gazze'deki görevini tamamladığında, bu tür antisemitik içerikli eğitimler son bulacak. Eğer 'Hamas' teröristlerini, bu yeni Nazileri yok etmezsek, bir sonraki katliamın gerçekleşmesi sadece an meselesi olacak.
Hamas liderlerinden Hüsam Bedran, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun açıklamalarını ‘gülünç’ olarak nitelendirerek, İsrail Başbakanı'nı yalan söylemek ve kamuoyunu yanıltmakla suçladı. Bedran medyaya verdiği demeçte "Bu tür kitaplara ihtiyacımız olduğu yönünde bir izlenim yaratmaya çalışmak yanıltıcı. İşgal ve işgalin yol açtığı suçlar, Filistin direnişinin tek teşvik edici unsurudur” dedi.
Netanyahu tek değil
İsrail siyaset dünyasında ‘Kavgam’ kitabının ortaya çıkması yeni bir durum değil. İsrail Cumhurbaşkanı İzhak Herzog, geçtiğimiz yıl 12 Kasım'da bir video yayınlayarak, “Gazze'nin kuzeyinde bulunan bir üste, ‘Hamas üyesi olduğu belirtilen bir militanın cesedi üzerinden kitabın bir kopyasının çıktığını’ söylemişti.
İsrail Cumhurbaşkanı, Hamas Hareketi içinde bazı kişilerin Hitler'in antisemitizm ideolojisini benimsediklerini iddia ediyor.
Bu açıklama, Hamas hareketinin 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ndeki İsrail yerleşim yerlerine düzenlediği saldırının ardından İsrail’in Gazze'de başlattığı savaşın tam ortasında gerçekleşti.
‘Kavgam’ kitabı
‘Kavgam’, Adolf Hitler tarafından yazılmış, otobiyografik unsurlarla Hitler'in Nazi teorilerinin detaylı bir açıklamasını birleştiren bir kitap. Kitap, Yahudileri ‘dünya üzerindeki mutlak kötülük ve ortadan kaldırılması gereken bir tehlike’ olarak nitelendiriyor. Kitabın ilk cildi 1925'te, ikinci cildi ise 1926'da yayımlandı. Hitler, ‘Kavgam’ın baskılarından büyük bir servet kazandı. Nazi Almanyası kitabın milyonlarca kopyasını satın alarak yeni evli çiftlere dağıttı. BBC'nin daha önce yayınladığı bir habere göre Almanya'da kitaptan 12 milyon adet satıldı.
‘Kavgam’ın editörü Bernhard Stempfle, Nazi rejiminin Almanya'da 30 Haziran 1934'ten 2 Temmuz 1934'e kadar gerçekleştirdiği ‘Uzun Bıçaklar Gecesi’ sırasında öldürülenler arasındaydı.
Trump ve Biden arasında ‘Kavgam’ kitabı
Geçtiğimiz yılsonunda, eski ABD Başkanı Donald Trump, göçmenlere yönelik sözleri nedeniyle ciddi eleştiriler aldı. Bazıları bu sözleri Nazi felsefesiyle karşılaştırdı. Bu eleştirilere karşılık Trump, "Hiçbir zaman Adolf Hitler'in 'Kavgam' kitabını okumadım" dedi.
2023 Kasım ayında, 2020 seçimlerinde Trump'ı mağlup eden ve 2024 seçimlerinde muhtemelen yeniden karşı karşıya gelecekleri düşünülen Joe Biden, Trump'ı Nazi lideri Adolf Hitler'in görüşlerini yinelemekle itham etti. Biden, Trump'ın siyasi rakiplerini ‘böcek’ olarak nitelendirmesini eleştirdi. Trump bu iddiayı reddetti ve “Asla 'Kavgam' kitabını okumadım" diye konuştu. Hitler'in bu dili ‘tamamen farklı bir bağlamda kullandığını’ söyledi.
Yeni baskı
Adolf Hitler'in ‘Kavgam’ kitabının fikri mülkiyet süresi 2016 yılında, sona erdi. Bu süre, Hitler'in İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda ölümünden 70 yıl sonra dolmuştu ve kitap Alman yetkililer tarafından yasaklanmıştı.
Hitler'in kitabının orijinal baskısı, bilimsel yorumlar ve detaylı açıklamalarla 8 Ocak 2017'de Berlin'de yayımlandı. Bu yeni baskı, uluslararası düzeyde medyada geniş çaplı tartışmalarına neden oldu.
‘Kavgam’ kitabının gözden geçirilmiş hali, beklenmedik bir satış başarısına ulaştı. Şarku’l Avsat’ın Münih’teki Çağdaş Tarih Enstitüsü Direktörü Andreas Wirsching'den edindiği bilgilere göre kitap 85 bin adet satıldı.
Şarku'l Avsat'ın DPA’dan aktardığı habere göre bu baskının temel amacı, kitabın fikri mülkiyet hakkının sona ermesinin ardından herhangi bir bilimsel açıklama ya da yorum eklemeden kitabı yeniden yayınlamak isteyenlerin önünü kesmekti.
2021 yılında Polonya'da, Adolf Hitler'in ‘Kavgam’ kitabının ilk resmi Polonyaca baskısı yayımlandı. AFP’Nin haberine göre bu baskının kullanımı sadece akademik amaçlar ile sınırlı kaldı.
AFP’ye göre Adolf Hitler'in Kavgam adlı kitabının ilk onaylı Lehçe kopyası, kullanımı yalnızca akademik amaçlarla sınırlı olacak şekilde 2021 yılında Polonya'da yayınlandı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.