Ukrayna ordusunda 40 milyon dolarlık havan topu yolsuzluğu

Üst düzey yetkililer hakkında soruşturma başlatıldı

Havan topları için sözleşme imzalanan şirketin eski bir milletvekiline ait olduğu belirtildi (Reuters)

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Savunma Bakanlığı'nın geçen yıl yaptığı 40 milyon dolarlık bir silah anlaşmasında yolsuzluk tespit etti.

SBU'dan yapılan açıklamada, konuyla ilgili 5 üst düzey bakanlık yetkilisi ve silah tedarikçisi hakkında soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiaya göre, Ukrayna Savunma Bakanlığı yetkilileri Ağustos 2022'de 100 bin havan mermisi satın almak için bir sözleşme imzaladı.

Anlaşma kapsamında ödeme önden yapıldı ve paranın bir kısmı yurtdışına aktarıldı. Ancak karşılığında alınması planlanan havan mermileri hiçbir zaman Ukrayna ordusuna teslim edilmedi.

SBU'dan yapılan açıklamada, "Yürütülen soruşturmaya göre, Savunma Bakanlığı'nda görev yapan üst düzey yetkililer ve ilgili şirketin yöneticileri zimmete geçirme eylemine karıştı" dendi.

Açıklamada şüphelilerden birinin Ukrayna'dan kaçmaya çalışırken yakalandığı ve gözaltına alındığı ifade edildi.

Soruşturmayla ilgili başsavcılıktan yapılan açıklamada, söz konusu paranın ele geçirildiği ve yeniden savunma bütçesine ekleneceği bildirildi.

Yolsuzluk skandallarının çok sık görüldüğü ülkelerden biri olan Ukrayna, Berlin merkezli sivil toplum kuruluşu Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün hazırladığı yolsuzluk endeksinde 180 ülke içinde 116. sırada.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 2019'da iktidara gelirken yolsuzlukla mücadelenin en önemli önceliklerinden biri olacağını söylemişti.

Zelenski yönetimi son olarak ağustosta, yolsuzluk iddiaları nedeniyle tüm askere alma şubelerinin yetkililerini görevden almıştı.


Independent Türkçe, BBC, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU