Pentagon'un yeni Suriye planı YPG'de şaşkınlık yarattı

Yeni plan ABD güçlerinin bölgeden çekilebileceği tartışmasını yeniden gündeme taşıdı

ABD yönetimi 2014'ten bu yana Suriye'de YPG'yle işbirliği yapıyor (Reuters)

ABD Savunma Bakanlığı'nın, Suriye'de yeni bir plan üzerinde çalıştığı iddia edildi.

Al-Monitor'de Amberin Zaman imzasıyla yayımlanan yazıda, Pentagon'un ABD'nin yenilenen Suriye politikası kapsamında, Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin çatısını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) Esad rejimi arasında bir ittifak oluşturmayı planladığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD yönetiminden kaynaklar, SDG ve Şam yönetiminin IŞİD'e karşı bir araya gelmesinin istendiğini vurguladı.

Pentagon'un sunduğu planla ilgili detay vermeyen kaynaklar, amacın orta ve uzun vadede SDG'yi korumak olduğuna dikkat çekti.

İddiaya göre, konuyla ilgili toplantı 18 Ocak'ta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından Pentagon'un talebi üzerine organize edildi.

Daire yöneticileri düzeyinde yapılan toplantıya Dışişleri Bakanlığı, CIA ve diğer kurumlardan temsilciler de katıldı. Toplantıda herhangi bir karar alınmadığı belirtilirken, konunun bir sonraki toplantıda bu kez daire başkanları ve bakan yardımcıları seviyesinde tartışılacağı ifade edildi.

Konuya yakın bir kaynak, herhangi bir karar alınmasının aylar sürebileceğine dikkat çekerken, Donald Trump'ın başkan seçilmesi durumunda "her şeyin mümkün olacağını" söyledi. 

ABD yönetiminden kaynaklar, konuyla ilgili yapılan toplantının Suriye'nin kuzeydoğusunda görev yapan 900 Amerikan askerinin bölgeden çekileceğinin bir işareti olup olmadığına yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

Biden yönetimi daha önce Suriye'deki askeri birliklerin yakın bir zamanda çekilmesinin söz konusu olmadığını vurgulamıştı.

Ancak uzmanlar, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından bölgede artan tansiyonun ABD askerlerinin çekilmesini kaçınılmaz hale getirebileceğine dikkat çekiyor.


YPG plandan habersiz

Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin üst düzey isimlerinden Mazlum Kobane, konuyla ilgili pazar günü Al-Monitor'e yaptığı açıklamada, Pentagon'un planlarından haberdar olmadığını söyledi.

Kobane, "Bunu ilk kez sizden duyuyorum. Esad rejimiyle ilişkilerimize bakılırsa bu uygulanabilir değil. Rejim, Kürtlerin de dahil olduğu demokratik bir gelecek için herhangi bir diyalog kurmayı reddediyor" ifadelerini kullandı.

Kobane, "IŞİD şu anda Fırat'ın batısında, Deyrizor'daki rejim bölgesinde geniş alanları kontrol ediyor ve Şam'a ulaşan ana yol üzerinde varlık gösteriyor. Şaşkınım ve bu rezalet planın arkasındaki nedenleri idrak edemiyorum" diye konuştu.

ABD askerlerinin bölgeden çekilmesiyle ilgili tartışmaların İran destekli militan gruplara dayandırıldığını söyleyen Kobane, buna karşın aslında bu konuyu gündeme taşıyanın Türkiye olduğuna inandığını belirtti.

Al-Monitor'de yer alan haberde Pentagon'un, 2023 baharında ABD'nin Suriye'den çekilmesine ilişkin bazı simülasyon tatbikatları yaptığı da öne sürüldü.


Independent Türkçe, Al-Monitor, AA

DAHA FAZLA HABER OKU