İran'ın Erbil'de doğrudan evini hedeflediği Kürt işadamı Peşraw Dizayi kimdir?

Erbil’in en zengin insanları arasında gösterilen Dizayi, yaklaşık 3.5 milyar dolarlık servete sahipti

Fotoğraf: Twitter

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Erbil'e yönelik dün geceki balistik füze saldırılarında evi hedef alınan ve 1 yaşındaki bebeğiyle birlikte hayatını kaybeden Iraklı iş adamı Peşraw Dizayi, Erbil'de petrol, teknoloji ve inşaat gibi önemli projelere imza atan bir isim olarak biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erbil'de dün gece saat 23.30'da yaşanan füze saldırılarının hedeflerinden biri de Peşraw Dizayi'nin eviydi. Saldırıda Dizayi'nin evi tamamen yıkılırken bölgede enkaz kaldırma çalışmaları ise devam ediyor. Erbil’in en zengin insanları arasında gösterilen, yaklaşık 3.5 milyar dolarlık servete sahip olduğu belirtilen Dizayi imparatorluğunun ana faaliyet alanları inşaat, kritik altyapı tesisleri ve akaryakıt ticareti. Barzani ailesinin güvenliğini sağlayan ve "Barzani’nin Ordusu" olarak bilinen Falcon güvenlik şirketinin kurucusu ve sahibi Dizayi’nin İsrail’e petrol ihracatında önemli rol sahibi olduğu da belirtildi. Dizayi'nin adı, Irak'ı Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nde de geçiyordu. İş adamının bu büyük projenin Irak ayağında rol almak istediği belirtiliyor.

Öldürülen diğer işadamı BAE'de yaşıyordu

Saldırıda evi tamamen yıkılan Erbil doğumlu 61 yaşındaki Dizayi ve kızı Jina ile iş adamı Kerem Mikail hayatını kaybederken, Dizayi'nin eşi ve 2 çocuğu da yaralandı. 25 Ocak'ta 1 yaşına girecek kızı Jina'nın doğum günü için evinde davet veren Dizayi'nin, saldırı esnasında evindeki konuklarından biri de Iraklı Hristiyan iş adamı Kerem Mikail; Irak'ta elektrikli ev aletleri ithal eden Al-Rayan Şirketinin sahibiydi. Birleşik Arap Emirliklerinde (BAE) yaşayan, İngiltere doğumlu Iraklı bir Hristiyan iş insanı olan Mikhail aynı zamanda Samsung'un hissedarıydı ve Dubai'de bir emlak girişimcisiydi.

Irak, Tahran büyükelçisini geri çağırdı

Irak hükümeti, başkent Erbil'e dün gece balistik füzelerle düzenlediği ve biri bebek olmak üzere 4 sivilin öldürüldüğü saldırı sonrası Tahran Büyükelçisi'ni ülkeye geri çağırma kararı aldı. Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Erbil'de sivillerin ölümüne neden olan İran saldırısından dolayı Tahran Büyükelçisi Nasir Abdulmuhsin istişare için bakanlığa çağırıldı.

İran'dan yeni açıklama

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Kuzey Irak'ın Erbil kentine 4 adet Kirmanşah'tan, 7 adet de Doğu Azerbaycan'dan balistik füze ateşlendiği kaydedildi. Açıklamada, yine 9 adet çeşitli özellikte füzenin Suriye'nin farklı bölgelerine atıldığı ifade edildi. İran Observer ise; Peşraw Dizayi'nin İsrail'e petrol ihracatını kolaylaştıran isimlerden biri olduğunu öne sürdü.

 

AA, Rudaw, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU