Yer yarıldı içine girdi: İzlanda'da kaybolan kişi aranıyor

Grindavik Belediye Başkanı Fannar Jónasson kazanın "herkesi çok şaşırttığını" söyledi

Bir kurtarma görevlisi Grindavik çatlağının ortasına bakıyor (Reuters)

İzlanda'da bir işçinin depremler ve volkanik patlamaların yarattığı devasa çatlağa düşmesinin ardından arama başlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel medyaya göre kayıp adam, çarşamba günü düştüğünde balıkçı kasabası Grindavik'te depremler ve volkanik faaliyetler nedeniyle oluşan yarıkları doldurmak için çalışıyordu.

Yüzlerce kurtarma görevlisinin katıldığı arama çalışmaları, heyelanların bölgeye tonlarca kaya düşürmesinin ardından perşembe günü gece boyunca durdurulmak zorunda kaldı.
 

Yanardağ

Yanardağ yüzlerce depremin ardından aralıkta patlamıştı (AP)​​​​


Güney İzlanda Emniyet Amiri Ulfar Ludviksson, "Gece yarısı aramayı durdurmak zorunda kaldık çünkü yarıkta çalışanların güvenliğini garanti edemiyorduk" dedi.

Tepede kayalar düştü.

Çok derinlerde. Burası onlarca metre aşağıya kadar iniyor. Kurtarma ekiplerinin çalıştığı bu çalışma alanının çok altında su var.

Bir sepetle aşağı inen ve yaklaşık 10 dakika aşağıda kalan iki adam var. Sonra yukarı çıkıyorlar ve diğer ikisi görevi devralıyor.

Kayıp adam düşmeden önce kasabadaki çatlakları toprakla doldurmak ve sıkıştırmak için aşağı indiriliyordu.
 

Grindavik
Grindavik'te lav püskürten bir çatlak (AP)

 

Grindavik

İzlanda Üniversitesi'nden bilim insanları Grindavik'teki aktif yanardağın püskürme çatlağının aktif kısmının önündeki sırtta durarak ölçümler ve örnekler alıyor (AP)​​​​​​​


Koşullar ve adamı aramak için dar boşluğa iki kişinin girebilmesi kurtarma çalışmalarını aksatıyor.

Saha müdürü Hjálmar Hallgrímsson yerel yayın kuruluşu RUV'a, "Kesinlikle açık olan şu ki, insanları hayati tehlike arz eden durumlara gönderiyoruz, dolayısıyla bu konuda çalışacak olanların güvenliği için daha fazla zaman harcamamız gerekiyor" dedi.

İnsanlar ellerini ve ayaklarını kullanarak çok zor bir şekilde aşağı inmeye ve ona ulaşmaya çalışıyor ve çalışma alanı iki kişilik, daha fazla insanı içeri alamayız.

Bu yüzden kişileri değiştiriyor ve yeni eller getiriyoruz. Çalışmaya çalıştığımız koşullar bunlar.

 

İzlanda Meteoroloji Ofisi
(İzlanda Meteoroloji Ofisi)

 

Grindavik Belediye Başkanı Fannar Jónasson kazanın "herkesi çok şaşırttığını" ve kasımda boşaltılan kasabadaki çatlakların ne kadar ciddi olduğunu gösterdiğini söyledi.

Norveç Meteoroloji Ajansı'nın internet sitesinde yer alan bir habere göre kaza, Grindavík kasabası sınırları içindeki çatlaklardan kaynaklanan riskin eskisinden daha yüksek olduğu tahmin edilirken meydana geldi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU