Britanya'da doktorlar grevde: 113 binden fazla ameliyat ve muayene iptal

NHS'nin en üst düzey doktoru, pratisyen hekimlerin eyleminin etkisinin rakamların gösterdiğinden daha da kötü olabileceği uyarısını yapıyor

(Reuters)

Bu ay gerçekleşen "benzeri görülmemiş" pratisyen hekim grevi sırasında en az 113 bin 779 ameliyat ve randevu iptal edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pratisyen hekimler, NHS (Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi) için normalde yılın en yoğun zamanı olan 3 Ocak'tan itibaren 5 gün boyunca greve gitti.

NHS'nin en üst düzey doktoru Profesör Sör Stephen Power, randevuları iptal edilen hasta sayısının rakamların gösterdiğinden daha yüksek olabileceğini söyledi. Verilere göre geçen hafta grevler nedeniyle 25 bin 446 doktor işe gelmedi.

Aralık 2022'den bu yana NHS grev günlerinde en az 1 milyon 333 bin 221 hastanın randevusu yeniden planlandı.

Geçen hafta, pratisyen hekimleri temsil eden Britanya Tabipler Birliği'yle (BMA) NHS liderleri arasında, doktorların grev hattından çıkıp çalışmaları için gelen acil talepler üzerine bir tartışma yaşandı.

Hastaneleri temsil eden NHS Providers'ın CEO'su Sör Julian Hartley şunları söyledi:

Hükümet ve sendikalar oturup konuşmalı ve bu anlaşmazlığın uzamasını engelleyecek bir yol bulmalı. Bu arada, danışman ve uzman doktorların ücret teklifleri oylamalarının sonuçlarını sabırsızlıkla tutarak bekliyoruz.

Grevler sırasında her zaman öncelikli olan acil sağlık hizmetleri, Noel öncesinde yapılan üç günlük iş bırakmanın hemen ardından gelen 6 günlük iş bırakma sırasında da zor durumda kaldı. NHS için yılın en yoğun döneminde vakıfların ekipleri tam gaz çalışırken, zaten gergin olan hizmetler üzerindeki baskı arttı.

Hartley, grev sonrası NHS hizmetlerine talepte beklenen hızlı artışın, mevcut soğuk hava ve kıdemli sağlık görevlilerinin grevlerde boşluğu doldurduktan sonra izne ihtiyaç duymasıyla birleştiğinde hastaneler için "duraklama olmayacağı" anlamına geldiğini söyledi.

Son veriler, BMA'nın endüstriyel eylem yetkilerini genişletmek için pratisyen hekimlere tekrar oy kullandırabileceği haberlerinin ardından geldi.

Geçen hafta ve aralıktaki eylemler, BMA'yla Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanlığı arasında aylardır süren müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından gerçekleşti.

NHS'nin ulusal tıp direktörü Profesör Sör Stephen Powis şunları söyledi: 

NHS tarihindeki en uzun grev, hastalar ve aileleri için eşi benzeri görülmemiş bir aksamaya yol açtı ve personel kapsamlı plan yapmış ve hastaları güvende tutmak için yorulmadan çalışmış olsa da bunun yine muazzam bir maliyeti var.

Bu maliyet, hizmetlerin artan grip ve Covid vakaları nedeniyle zaten muazzam baskı altında olduğu ve bakım için çok büyük talep olduğunu gördüğümüz bir zamanda ertelenen 113 binden fazla randevuyla (gerçekte daha da yüksek olması muhtemel) bu rakamlarda açıkça görülüyor.

Tıbbi liderler ve ön saflarda çalışan personel bize gelecek haftalarda soğuk havanın bastırması ve daha fazla kişinin hastaneye yatırılması gerekebileceği konusunda çok endişeli olduklarını söylüyorlar. Bu durum, yılın en zor zamanlarından birini geçirmeye devam ederken grevdeki meslektaşlarının yerine bakan personel üzerinde inanılmaz bir baskı yaratıyor.

NHS'nin şimdi artan aciliyete göre bakımın ortaya çıkardığı yığılmanın üstesinden gelmek için "kaybedilen zamanı telafi etmeye" çalışacağını söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU