İsrail istihbaratı: "Hamas, Çin yapımı silahlar kullanıyor"

"Bu büyük bir sürpriz oldu"

Hamas'ın elindeki Çin menşeli olduğu savunulan silahlarla ilgili iddialara dair İran'dan da açıklama gelmedi (Reuters)

İsrail, Gazze savaşında Hamas'ın Çin üretimi silah ve ekipman kullandığını öne sürdü. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen İsrailli bir istihbarat yetkilisi, Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Telegraph'a, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) düzenlediği operasyonlarda Hamas'ın elinde birçok Çin menşeli silah ve ekipman olduğunun ortaya çıkarıldığını savundu. 

Yetkili, silahlar arasında QBZ model saldırı tüfekleri ve bunlara takılan özel üretim dürbünlerle QLZ87 model otomatik bomba atarların yer aldığını söyledi. 

Söz konusu silahlar, Çin devletine ait Norinco firması tarafından üretiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Hamas'ın elinde Çin menşeli dinleme cihazları, askeri telsizler ve ABD yapımı piyade tüfeği M16'lar için şarjörlerin bulunduğu da aktarıldı. 

İsrailli istihbarat yetkilisi, "Bu büyük bir sürpriz oldu çünkü savaştan önce Çin'le ilişkilerimiz çok iyiydi. Fakat Hamas'ın elinde büyük miktarda Çin menşeli silah bulduk. Çin'in bunları doğrudan Hamas'a gönderip göndermediğini bilmiyoruz, bunu inceliyoruz" dedi.

Yetkili, Hamas'ın elindeki dinleme cihazları ve telsizlerin tünellerde sorunsuz şekilde çalıştığına dikkat çekerek, "Önceden bu kadar üst düzey silah ve iletişim ekipmanına sahip değillerdi. Daha önce bu kadar fazla miktarda sofistike patlayıcı da tespit etmemiştik" ifadelerini kullandı. Kaynak, söz konusu ekipman ve silahların ne zaman bulunduğuna ve miktarına dair detay paylaşmadı.

İsrailli medya kuruluşu Channel 12'nin 30 Aralık'taki haberinde de Hamas'ın elinde Çin menşeli birçok silah bulunduğu öne sürülmüştü. Kuruluş, haberin kaynağını açıklamazken, "silahların doğrudan Pekin yönetimi tarafından Hamas'a gönderildiğinin düşünülmediğini" aktarmıştı. 
 


BK'deki Bath Üniversitesi'nden Patrick Bury, Telegraph'a "Asıl soru şu: Çinliler bunların Hamas'a gideceğini biliyor muydu? Yoksa bunlar İran gibi üçüncü bir ülke aracılığıyla mı gönderildi?" dedi. 

Eski NATO analisti Bury, İran bağlantısı ihtimaline dikkat çekerek şöyle devam etti: 

Eğer dedikleri gibi büyük bir miktar söz konusuysa, yüksek olasılıkla işin içinde bir devlet aktörü vardır. Bu aktör kuvvetle muhtemel İran. Bunları Çin'den satın alıp Hamas'a göndermiş olabilirler.

İddialara ilişkin Pekin yönetiminden henüz açıklama gelmedi. Çin, Gazze savaşında İsrail'in operasyonlarını kınayarak defalarca ateşkes çağrısı yapmıştı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 20 Kasım'daki konuşmasında "Gazze halkını toplu olarak cezalandırdığı" için Tel Aviv yönetimini eleştirmişti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de 15 Ekim'deki açıklamasında İsrail'in eylemlerinin "nefsi müdafaa sınırlarını aştığını" söylemişti.


Independent Türkçe, Telegraph, Times of Israel, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU