İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının yankıları sürüyor.
Amerikan medya kuruluşu CNN’in analizinde, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek seçimlerde “tüm rakiplerinin ortadan kaldırılması” amacıyla yapıldığı değerlendirmesi paylaşılıyor.
Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İmamoğlu’nun, “en popüler siyasetçilerden biri olduğu” ve seçimlerde Erdoğan’a karşı “büyük tehdit” oluşturduğu ifade ediliyor.
“En büyük rakibi gözaltına alınırken Türkiye sonsuz Erdoğan yönetimine yaklaşıyor” başlıklı analizde, Anayasa’ya göre Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağı hatırlatılıyor. Bunun gerçekleşmesi için ya Anayasa’nın değiştirilmesi ya da erken seçime gidilmesi gerekiyor.
Yazıda, Özyeğin Üniversitesi’nden Murat Somer’in görüşleri de paylaşılıyor. Erdoğan’ın bu iki seçenekten birine başvurmadan önce muhalefeti zayıflatmayı hedeflediğini öne süren akademisyen şu yorumları yapıyor:
İmamoğlu son derece popüler. Bu elbette Erdoğan için son derece tehdit edici. Muhalefetin seçimlere tam güç katılmasına izin verirlerse kaybedecekler. Bunun farkındalar.
Analizde, 1994-1998’de İBB Başkanı olarak görev yapan Erdoğan’ı 1999’da cezaevine götüren süreç de anımsatılıyor. Tıpkı Erdoğan’ın durumunda olduğu gibi İmamoğlu’nun tutuklanmasının ona desteği artırabileceğine dikkat çekiliyor.
Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters’ın analizinde de geçen yılki yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) CHP karşısında “ağır yenilgi” aldığı hatırlatılıyor.
Erdoğan’ın tekrar böyle bir senaryoyla karşılaşmak istemediğinin belirtildiği yazıda, ABD merkezli danışmanlık şirketi Teneo’dan Wolfango Piccoli’nin şu yorumlarına yer veriliyor:
Nihayetinde son gelişmeler, bedeli ne olursa olsun Erdoğan'ın kişisel gündeminin birinci öncelik olmaya devam ettiğini ve diğer her şeyin ikinci planda kaldığını gösteriyor.
Soruşturma kapsamında İmamoğlu’na yöneltilen suçlamalar arasında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak” da var. Analizde, İBB Başkanı’nın gözaltına alınmasının PKK’nın silah bırakmasıyla başlatılan süreci sekteye uğratabileceği değerlendirmesi yapılıyor.
İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından Diyarbakır’da olağanüstü toplanan DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), “Demokratik değerlere sarılarak haksızlığa ve baskıya karşı mücadelemizi yükselteceğiz” başlıklı bir açıklama yayımlamıştı.
Britanya gazetesi Financial Times’ın analizinde, Erdoğan’ın hamlesinin “Türkiye’yi krize soktuğu” değerlendirmesi yapılıyor. TL’nin rekor seviyede düştüğüne ve BİST’in sarsıldığına dikkat çekiliyor.
Yazıda, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ABD’yle arası açılan Avrupa’nın Türkiye’yle ilişkilerinin geleceğini tehlikeye atabileceği değerlendirmesi de yapılıyor. Kimliğinin açıklanmaması şartıyla konuşan bir Alman yetkili, savunma sanayisinin büyüklüğü nedeniyle Türkiye’yi “görmezden gelemeyeceklerini” söyleyerek şu yorumları paylaşıyor:
Ancak görüşmelerin henüz başındayız. Süreci kolaylaştırmak ya da zorlaştırmak Türkiye'nin elinde. Türkiye'nin bunu kolaylaştırmasını isteriz. Ancak son 24 saatte yaşananlar durumun farklı bir yönde ilerlediğini gösteriyor.
New York Times’ın analizinde de "Avrupa'da aşırı sağcı partilerin yükselişi ve Trump yönetiminin milliyetçi politikalara odaklanması da dahil uluslararası çapta hakim havanın, Erdoğan'ın rakiplerine karşı harekete geçmesini kolaylaştırabileceği” yorumu paylaşılıyor.
Analizde, gözaltıların “hükümetin yüksek enflasyonu kontrol altına almakla mücadele ettiği bir dönemde” gerçekleştiğine dikkat çekilerek, bunun “yatırımcıları sarstığı” belirtiliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce da dünkü açıklamasında İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına dair bir soruyu “Başka bir ülkenin içişleri hakkında yorum yapmayacağız” diye yanıtlamıştı.
İBB soruşturmaları
Dün İBB ve ilçe belediyeleri hakkında soruşturma başlatılmış, İmamoğlu dahil 106 kişi için gözaltı kararı çıkarılmıştı. Şu an 87 kişi gözaltında, diğerleriyse aranıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, İmamoğlu ve 99 şüpheliye "suç örgütü yöneticisi olmak", "suç örgütüne üye olmak", "irtikap", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçları yöneltiliyor.
Ayrıca İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan'ın da aralarında bulunduğu 7 şüpheli hakkında "PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek" suçundan da soruşturma yürütülüyor.
İmamoğlu, Şahan, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’la şarkıcı Ercan Saatçi'nin de aralarında bulunduğu 87 şüphelinin ifade işlemleri bugün başladı.
İmamoğlu gözaltına alınmadan bir gün önce İstanbul Üniversitesi tarafından diploması da iptal edilmişti. Gerekçe olarak İmamoğlu'nun İstanbul Üniversitesi’ne kontenjan dışı kayıt yaptırdığı, yatay geçiş işlemini okuduğu Girne Amerikan Üniversitesi yerine Doğu Akdeniz Üniversitesi adıyla gerçekleştirdiği açıklanmıştı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane'deki İBB binası önünde dün yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
Ekrem İmamoğlu'na yapılan darbe girişimi, milli iradeye yapılan darbe girişimidir.
Özel, pazar günü eylem düzenlenmesi çağrısı da yapmıştı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise darbe açıklamasına tepki göstererek, “Hukuki bir tedbirin darbe diye karalandığını” söylemişti.
Diğer yandan gazeteci İsmail Saymaz da aynı sıralarda Gezi eylemleri bağlamında "Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçlamasıyla gözaltına alınmış, pasaportuna el konmuştu.
Independent Türkçe, CNN, Reuters, Financial Times, New York Times, AA