Manş Denizi'ni geçen yasadışı göçmen sayısının 2024'te artması bekleniyor

Manş Denizi'ni geçen göçmen sayısı 2022 ve 2023 arasında üçte bir oranında azaldı

(Reuters)

Manş Denizi üzerinden geçiş yapan göçmenlerin sayısı kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana ilk kez bir önceki yıla göre azaldı ancak 2024'te "daha yüksek sayıda" göçmenin bu yolculuğu gerçekleştirmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2023'te yaklaşık 29 bin 437 kişi Manş Denizi'ni geçmiş; bu sayı 2022'de geçenlere kıyasla yüzde 36'lık bir düşüşe işaret ediyor. Ancak sendikalar bu düşüşün muhtemelen bir "hata" olduğu ve 2024'te "daha yüksek sayılar" beklendiğine dair uyarıda bulundu.

Rishi Sunak, gelen kişi sayısının artmasının ardından "göçmen botlarını durdurma" vaadini yerine getirmesi için baskı altında. Sunak'ın ocakta yeni bir anlaşma kapsamında sığınmacıları göndermek istediği Ruanda'ya sınır dışı uçuşlarının başlatılması amacıyla parlamentoya yeni bir yasa tasarısı sunulacak.

2023'te bu tehlikeli geçişi yapan göçmenlerin sayısı 2021'deki toplam 28 bin 526'dan daha yüksek ancak 2022'deki olağandışı yüksek sayılardan daha düşüktü. 2022'de 45 bin 774 göçmen geçişi kaydedilerek rekor kırılmıştı.

Sınır Gücü personelini temsil eden Göçmenlik Hizmetleri Sendikası, 2024'teki sayıların 2022'deki kadar yükselmeyebileceğini ancak muhtemelen artacağını öngördü.

Sendikanın uzman yetkilisi Lucy Moreton, BBC'ye şunları söyledi:

2024 için planlama varsayımı, 2023'ün olağandışı bir şekilde düşük olduğu yönünde.

Karışıklığa neden olan başka faktörler de oldu; özellikle şiddetli rüzgarlar yaşadık, teknelere göçmen alma olasılığının daha düşük olduğu çok sayıda gün geçirdik.

Ama aynı zamanda çok daha büyük ve denize elverişli tekneler de oldu, dolayısıyla planlama varsayımımız bunun [2023 toplamının] bir hata olduğu yönünde.

Moreton sözlerine şöyle devam etti:

2022'de gördüğümüz rekor seviyeyi arayacak mıyız? Belki olmayacak ama geçen yıl gördüğümüzden daha yüksek olacağı kesin.

Moreton, hem Sınır Gücü'nün hem de tüm ülkenin daha yüksek sayıda sığınmacının gelmesine hazırlıklı olması gerektiği uyarısında bulundu.

Geçen yıl temmuzda hükümet, Yasadışı Göç Yasası çerçevesinde kapsamlı iltica reformları getirdi yani bu Birleşik Krallık'a yasadışı yollardan gelen hiç kimsenin ülkede kalamayacağı anlamına geliyor. Bunun yerine gözaltına alınacak ve kendi ülkelerine ya da güvenli bir üçüncü ülkeye gönderilecekler.

Hükümetin göçmenlerin üçüncü bir ülkeye gönderilmesine yönelik yürürlükte olan sadece bir anlaşması var: Ruanda planı. Bu plan da hükümetin ilave mevzuatla aşmaya çalıştığı hukuki sorunlarla bozuluyor.

Yasadışı Göç Yasası henüz uygulamaya konmadı ancak hükümet yeni kuralları bu bahar uygulamaya başlamayı umuyordu.

Sunak'ın başbakan olmasından bu yana yaklaşık 40 bin göçmen küçük teknelerle Manş Denizi'ni geçti. Kanal üzerinden geçiş yapan göçmenlerin sayısı 2018'de 299 kişinin tespit edilmesinden bu yana istikrarlı bir şekilde arttı. İçişleri Bakanlığı'na göre 2019'da 1843, 2020'deyse 8 bin 466 geçiş kaydedildi.

8 bin 574 kişinin yolculukla Birleşik Krallık'a ulaşmasından sonra Ağustos 2022, geçişler adına kayıtlara geçen en yüksek ay oldu.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU