Azerbaycan'ın en büyük iki muhalefet partisinden seçimleri boykot kararı

Partiler 6. kez boykota gitti

Azerbaycan'ın eylüldeki askeri operasyonuyla Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni yönetimin feshedilmesi, Aliyev'in popülerliğini artırdı (Reuters)

Azerbaycan'ın en büyük iki muhalefet partisi, şubatta yapılacak seçimleri boykot edeceklerini duyurdu.

Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin (AHCP) 16 Aralık'ta yapılan kongresinde erken seçimleri boykot etme ve aday çıkarmama kararı alındı.  

ABD merkezli haber kuruluşu Eurasianet'in aktardığına göre AHCP Genel Başkanı Ali Kerimli, kongredeki konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

Biz özgür, adil ve demokratik seçimlerden yanayız ve adil rekabet talebimizi sürdüreceğiz. Demokrasi taklidinden ibaret olan bu sirke, seçimler adına yapılan bu sahtekarlığa katılmayacağız.

Buna ek olarak AHCP, Azerbaycan halkına seçimlerde oy kullanmama çağrısı yaptı.

AHCP Başkanlık Divanı üyesi İlham Hüseyin, ABD fonlu Özgür Avrupa Radyosu'nun Azerbaycan bürosuna 19 Aralık'ta yaptığı açıklamada, "Seçimlerde hile ihtimalinin yüksek olduğunu ve kazanamayacağımızı her zaman biliyorduk. Ama en azından seçim dönemlerini kendi kampanyamızı yürütmek ve rejimi ifşa etmek için kullanıyoruz" demişti.

Öte yandan Müsavat Partisi'nden 15 Aralık'ta yapılan duyuruda da seçimlerin boykot edileceği ve aday çıkarılmayacağı bildirildi. Ancak parti, AHCP'nin aksine halkı boykota davet etmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AHCP ve Müsavat, 2013'te kurulan ittifak grubu Demokratik Kuvvetlerin Milli Şurası'yla birlikte en son 11 Nisan 2018'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini de boykot etmişti. 

Partilerin, Şura ittifakıyla 2013 seçimlerinde çıkardıkları ortak aday Cemil Hasanlı, oyların yüzde 5,5'ini alarak Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ardından ikinci sırada kalmıştı.

AHCP ve Müsavat, 2018'deki seçimlerin yanı sıra 2020, 2015 ve 2008'de yapılan parlamento seçimleriyle 2014 ve 2019'da düzenlenen belediye seçimlerini de boykot etmişti. 

İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi'nin lideri Aliyev, 7 Aralık'ta aldığı kararla normalde 2025'te düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini 7 Şubat 2024'e çekmişti. 

61 yaşındaki lider, 2003'te babası Haydar Aliyev'in ardından düzenlenen seçimlerle cumhurbaşkanı olmuştu. 2009'da yapılan Anayasa referandumuyla cumhurbaşkanlığındaki iki dönem şartı kaldırılmış, böylece Aliyev'in süresiz liderlik yapabilmesinin önü açılmıştı.


Independent Türkçe, Eurasianet, RFL

DAHA FAZLA HABER OKU