BBC, hakem Meler'e yumruklu saldırıyı yazdı: "Futbolun ötesine geçen bir kriz yarattı"

"Yargı sistemine güven duyulmuyor"

Meler, Ankara'daki tedavisinin ardından hastaneden taburcu edilmişti (AA)

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırının Türkiye'de "futbolun ötesine geçen bir kriz yarattığını" yazdı.

Victoria Craig'in kaleme aldığı analizde, MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının ardından gerçekleşen saldırının "Türk futbolunu tam anlamıyla bir krize soktuğu ve ülkenin kurumlarına ilişkin endişeleri artırdığı" ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

MKE Ankaragücü'nün başkanı Faruk Koca, pazartesi günü 1-1 biten maçın ardından sahaya girerek FIFA kokartlı hakem Meler'e yumruk atmıştı. 37 yaşındaki hakem yere düştükten sonra Koca'nın yanındakiler de Meler'e saldırmıştı.

Koca dün sabah "6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna aykırılık" ve "kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama" suçlarından tutuklanmıştı. 59 yaşındaki Koca daha sonra sergilediği tavır için özür dilemiş ve görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. 

Craig, Türkiye'de futbolun bir sporun ötesine geçip "siyaseti, iş dünyasını ve kültürü birbirine bağlayan bir platform" işlevi gördüğüne dikkat çekerek, şu yorumları paylaştı: 

Türkiye'de pek çok kişi ve ülkenin Batılı müttefikleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yargı sistemi de dahil ülkedeki kilit kurumlar üzerindeki kontrolünün sıkılaşmasından endişeleniyor. Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarı, futbolun çok ötesine geçen derin bir güvensizlik ve adaletsizlik duygusu yarattı.

Analizde, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Özgehan Şenyuva'nın da şu yorumlarına yer verildi:

Bu, Türkiye'deki genel toplumsal durumun bir yansımasıdır. Halk hakemlere ve hakemlerin atanma şekillerine güven duymuyor. Bu da yargı sistemine dair zayıf güvenle paralel gelişen bir durum.

AK Parti'den iki dönem Ankara milletvekili olarak da görev yapan Koca, olayın ardından partiden ihraç edilmişti. 

Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Meler'e saldırıyı kınayarak "Spor, barış ve kardeşlik demektir. Spor şiddetle bağdaşmaz. Şiddetin Türk sporunun içinde barınmasına asla izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.


Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU