Filozoflar Gazze savaşı hakkında ne yorum yaptı?

Kolaj: Independent Türkçe

Son yazımda yaşlı filozof Edgar Morin'in "Yitik Paradigma" hakkındaki görüşünü değerlendirmiştim.

Yaşı onu olayları takip etmekten alıkoymayan bir filozof olduğundan, pek çok filozof gibi o da Gazze'de İsrail ile yaşanan olaylar hakkında görüşlerini dile getirdi.

Bundan önce BBC'de birkaç gün önce yayımlanan, Joy Slim'in editörlüğünü yaptığı, Gazze'deki savaşa ilişkin 4 filozofun görüşlerini özetleyen ve ajansın internet sitesinde yayımlanan bir makaleyle başlayacağım.

'Soykırım' teriminin ciddiye alınması gerektiği konusunda ısrar eden ABD'li filozof Judith Butler'ın tutumundan başlayalım, çünkü bu terim gerçekte olup bitenleri tanımlıyor.

Saldırılar sadece savaşçıları hedef almıyor, aynı zamanda bombalanmaya maruz kalan ve yerlerinden edilen Gazze sakinlerini ve sivilleri de hedef alıyor.

Butler, ABD Başkanı Joe Biden'a Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulunan açık mektubu imzalayan düzinelerce Amerikalı Yahudi yazar ve sanatçıdan biri.

Aynı zamanda "Barış İçin Yahudi Sesi" örgütünün danışma kurulu üyesi.
 

Judith Butler.jpg
ABD'li filozof Judith Butler​​​​​​

 

Butler, 13 Ekim'de Los Angeles Review Books'ta 7 Ekim'deki Hamas saldırılarına atıfta bulunarak son olaylar için tarihsel bir bağlam kurmanın öneminden bahsettiği bir makale yayımladı.

"Şiddetsizliğin Gücü" kitabının yazarı bu makalede, "Bir olayın nasıl gerçekleştiğini veya ne anlama geldiğini anlamak için tarihten ders almalıyız. Bu, vizyonumuzu mevcut korkunç anın ötesine genişletmemiz, dehşetini inkar etmeden, aynı zamanda bu dehşetin var olan tüm dehşeti azaltmasına izin vermememiz gerektiği anlamına geliyor. Çağdaş medya, Filistin halkının onlarca yıldır yaşadığı bombalamalar, keyfi saldırılar, tutuklamalar ve cinayetler şeklindeki zulmü çoğunlukla detaylandırmıyor" ifadelerine yer verdi.
 

Slavoj Zizek.jpg
Slavoj Zizek

 

Sloven filozof Slavoj Zizek'e gelince Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı'nın yetmiş beşinci oturumunun açılış töreninde konuştu.

Zizek'in konuşmasında kullandığı "Birisi durumun karmaşık arka planını analiz etme ihtiyacını dile getirdiği anda, genellikle (Hamas) terörünü desteklemekle veya haklı çıkarmakla suçlanır" ifadeleri şaşkınlıkla karşılandı.

BBC'ye göre yaşayan çağdaş düşünürlerin en ünlü ve etkililerinden biri olarak bilinen Sloven filozof, Hamas hareketini şu anda iktidarda olan İsrail sağına benzetti.
 

David Benatar.jpg
David Benatar

 

Güney Afrikalı filozof David Benatar ise kendi deyimiyle 'kurbanı suçlamayı', yani 'Hamas saldırılarından İsrail'i sorumlu tutmayı' eleştirdi.

İsrail'in katliama yanıt olarak Hamas'ı vurmamasının (ya da yeterince vurmamasının) olası sonuçlarını düşünmek gerektiğini söyledi.

Keşke Hiç Olmasaydık - Var Olmanın Kötülüğü' kitabının yazarı "İsrail hiçbir ülkenin kolonisi değildir ve bu temelde kurulmamıştır. İsraillilerin bu topraklarla atalarından kalma bağları var" dedi.
 

Giorgio Agamben.jpg
Giorgio Agamben

 

İtalyan filozof Giorgio Agamben, internet sitesinde "Gazze'nin Sessizliği" başlıklı kısa bir metin yazdı.

Dil felsefesinden ahlak felsefesine, hukuktan edebiyata kadar çok çeşitli konulara olan ilgisiyle tanınan Agamben, ilgili yazısında şu ifadelere yer verdi:

Tel Aviv Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden bilim insanları, geçtiğimiz günlerde özel duyarlı ultrasonik mikrofonlarla bitkilerin kesildiğinde ya da susuz kaldığında çıkardıkları acı çığlıklarını kaydettiklerini duyurdu. Gazze'de mikrofon yok!


Ayrıca ajanslar, Alman filozof Jürgen Habermas'ın ve diğer üç kişinin imzaladığı, "İsrail ve Almanya'daki Yahudilerle dayanışmanın anlaşılması" konulu mektubun özetini yayımladı.

Mektuba göre, "Hamas'ın saldırısı, genel olarak Yahudi yaşamını ortadan kaldırma niyetinin açıklandığı bir katliamdır."
 

Jürgen Habermas.jpg
Jürgen Habermas

 

Muhammed El-Muhtar Veled Ebbâh (Ould Bah) ise bu tutumla ilgili olarak "Habermas, serbest gösteri dolaşımına dayanan açık iletişim modeline bağlı kalsa da gerçekte hiçbir zaman başka kültürleri keşfetmeye çalışmadı. Bu, onun felsefi sistemlerin oluşumunda Avrupa teolojisinin merkezi konumundan yola çıktığı felsefe tarihi hakkındaki son kitabında açıkça görülmektedir" dedi.
 

Edgar Morin.jpg
Edgar Morin

 

Edgar Morin'in tutumu daha akıllıca görünse de sonucunu yazarken Imran Abdullah şunları söyledi:

Fransız sosyolog ve filozof Edgar Morin (1921), eski bilgelerin emirlerine benzeyen bir şekilde, medeniyetimizin içinde bulunduğu krizin alarm zilini çalmaya devam ediyor.

'Uçuruma mı Yürüyoruz?' kitabının yazarı Fransız düşünür bir tavır takınma ve haklı davaları unutmama çağrısında bulundu. Acı çekenlere karşı insani bir tutum sergilediğini belirterek, 'Onlar şu anda Gazze'deler, bu iş kolay olmayabilir. Gerçekte herkes savaşa karşı değildir ve akıntıya kapıldığımız zamanlar olur ve bizden bir taraf seçip tavır almamız istenir. İnsani kaygı konusunda bir tavır alıyorum. Belirsizlik dünyasında yaşıyoruz ve insan kaderi tamamen unutulmuş durumda' dedi.

Bunu şu sözlerle açıkladı:

'İnsanlık daha önce hiç bu kadar büyük bir riskle karşı karşıya kalmamıştı. Çünkü savaş yaygınlaşırsa ve nükleer silahlar ve diğerleri gibi silahlar kullanılırsa, nereye doğru gittiğimizi bilmiyoruz? Gerileme mi, çöküş mü? Bu kaotik görünen dünyaya karşı durmamız gerekiyor. Kaos, içinde yıkım ve inşa güçlerini barındırıyor.'


Dikkat çeken ve kayda değer olan ise Moran'ın "düşmandan nefret etme" çağrısında bulunmasıdır.

Moran, "İkinci Dünya Savaşı zamanını Almanlara karşı nefret duymadan yaşadım. Nazizm ve ideolojisini nefretle karşılıyordum ama asıl meselenin, her zaman canavarlarla, alt sınıftan insanlarla veya hayvanlarla karşı karşıya olduğumuz yanlış fikrine yol açan bu kaçınılmaz sürece teslim olmamak olduğuna inanıyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonuç olarak, bu filozofların görüşleri ne kadar çelişse, her biri kendi tarafını seçse de bizi ilgilendiren şey, olayın nihai bir şekilde tanımlanamayacak olması.

Bu, kaos krizinin bir parçasıdır ve kökeni şu anda süren kanlı savaşın temelini oluşturan Hamas ve İsrail arasındaki düşmanlık ve çatışmalarla dolu bir tarihle ilgili.

Olay, başka bir deyişle, aşılamayan bir yaklaşımın başarısızlığının simgesidir. Bunun göstergesi, seçkin filozof Moran'ın, düşmana duyduğu nefret ile savaşı arasındaki çelişkiyi çözmesidir.

Bunu yalnızca felsefi deneyimiyle değil, aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı'ndaki tarihi deneyimiyle de kanıtlıyor.

Bu görüşler olayın ne kadar parçalı olduğunu ve bunun sadece sahadaki çatışma ya da silah kullanımıyla sınırlı olmadığını, tarihsel rekabetler üzerine kafa yoran savaşçılar arasındaki çatışmanın diğer gizli yönleriyle ilgili olduğunu ortaya koyuyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU