Bilim insanları bilinen en eski sivrisinek fosillerini Lübnan'da buldu.
145 milyon yıl öncesinden 100,5 milyon yıl öncesine kadar uzanan Alt Kretase döneminden kalma kehribardan iki erkek sinek çıktı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Böceklerin ağzında aynı türden delici iğneler görüldü. Bu da onların muhtemelen kan emdiklerini gösteriyor.
Bugün sadece dişi sivrisineklerin ısırarak kan emdiği biliniyor. Erkek sivrisinekler insanları bulmada pek becerikli olmadıkları gibi cilde nüfuz etmeyi mümkün kılan iğnelerden de yoksun. Hatta laboratuvar çalışmalarında onlara sunulan kanı reddettikleri biliniyor.
Çin Bilimler Akademisi ve Lübnan Üniversitesi Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü'nden Dany Azar, "Bu kehribar, bugüne kadar yoğun biyolojik kalıntılara sahip en eski örnek" diye konuştu.
Hakemli bilimsel dergi Cell'de yayımlanan araştırma makalesinin de yazarı olan Azar, "Kehribarın oluşumu, çiçekli bitkilerin ortaya çıkışı ve radyasyonunun başlamasıyla eşzamanlı" dedi:
Ayrıca çiçekli bitkiler ve polen taşıyıcılar arasındaki ortak evrimin ardından gelen tüm olaylarla eşzamanlı olduğu için çok önemli bir malzeme.
Yeni bulgular bugün kan emerek bulaşıcı hastalık taşıyan dişi sivrisineklerin evrimine dair de önemli ipuçları sunabilir.
Nitekim böceklerdeki kan emiciliğin, bitki sıvılarını çıkarmak için kullanılan delici-emici ağız uzuvlarında meydana gelen değişimden kaynaklandığı düşünülüyor.
Örneğin, kan emen pireler muhtemelen nektarla beslenen böceklerden ortaya çıktı.
Ancak böcek fosillerine sık rastlanmadığı için kanla beslenmenin evrimini incelemek çok zor.
Bu yüzden yeni fosil, araştırmacılara kanla beslenmenin evrimini incelemeleri için eşsiz bir fırsat sunuyor.
Independent Türkçe, Science Daily, Nature
Derleyen: Çağla Üren