Eleştirmenler yeni kaiju filmine bayıldı: "En büyük ekranda izleyin"

Japon filmi, serinin 70 yıllık tarihinin en iyileri arasında gösteriliyor

3 Kasım'da Japonya'da ve 1 Aralık'ta ABD'de gösterime giren filmin Türkiye için vizyon tarihi şimdilik belirsiz (Toho)

Japonya'nın uzun soluklu dev canavar filmi serisinin 37. filmi Godzilla Minus One, ABD sinemalarında cuma günü gösterime girdi. 

Ünlü Japon stüdyosu Toho'nun yapımcılığını üstlendiği merakla beklenen filme eleştirmenlerden gelen ilk tepkiler son derece heyecan verici.

"En iyilerden biri"

ReelViews eleştirmeni James Berardinelli, "Godzilla Minus One sadece iyi bir Godzilla filmi değil" diye yazdı ve ekledi:

Bu mükemmel bir Godzilla filmi, tartışmasız şimdiye kadar beyazperdeyi süsleyenlerin en iyilerinden biri.

Ünlü animasyon ve görsel efekt sanatçısı Takashi Yamazaki'nin yazıp yönettiği Godzilla Minus One, Japonya'nın II. Dünya Savaşı yıkımından kurtulmaya çalıştığı sırada canavarın ortaya çıkışını merkeze alıyor.

70. yıldönümü

Kaijuda (genellikle kalabalık şehirleri hedef alan güçlü ve tehlikeli canavarların işlendiği film türü) Ryunosuke Kamiki, Minami Hamabe, Yuki Yamada, Munetaka Aoki, Hidetaka Yoshioka, Sakura Ando ve Kuranosuke Sasaki rol alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni filmin gösterimi, 1954'te Toho Stüdyosu'nun Godzilla'sıyla başlayan meşhur canavar serisinin 70. yıldönümüne denk geliyor. ABD'li eleştirmenler, Yamazaki'nin projenin nispeten küçük bütçesinden elde ettiği olağanüstü görsel başarıdan övgüyle bahsetti. 

Sinema yazarları hikayenin dokunaklı yönüne de değinerek canavarın sosyal eleştiri için metafor olarak kullanımından etkilendiklerini dile getirdi.
 


IGN'in sinema yazarı Katie Rife, filmin aksiyon estetiğine övgüler yağdırdı. 

Sadece 15 milyon dolara çekilmiş olmasına rağmen Godzilla Minus One pahalı görünüyor, dönem setlerini ve geniş okyanuslar üzerinde süzülen drone çekimlerini akıllıca kullanıyor. Yıkım sahneleri de benzer şekilde etkileyici: Ekranda bir çıra parçası gibi uçan devasa bir savaş gemisinin çekimi tek başına Imax'te görülmeye değer.

Godzilla Minus One, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 97 gibi mükemmele yakın bir puan aldı. İki saatlik filmin izleyici skoruysa 98.

"Eğlenceli bir destan"

Rotten Tomatoes'da eleştirmenlerin yorumlarına dayanan ortak görüş şöyle:

Aksiyonu destekleyen ilgi çekici insan hikayeleriyle Godzilla Minus One, kitlesel yıkım sahneleri arasında gerçekten ilgi çekici kalmayı başaran bir kaiju filmi.

Washington Post eleştirmeni Lucas Trevor, serinin tamamen Japon yapımı olan filmlerinden Godzilla Minus One'la ilgili şöyle yazdı:

1954 yapımı Godzilla'nın bu yeniden çevriminde yönetmen Takashi Yamazaki (yazarlık, yönetmenlik ve görsel efekt süpervizörlüğü görevlerini bir arada yürütüyor) modern bir gişe canavarının alışılagelmiş ritimlerini, ilk filmin duygusal ve politik tonuyla harmanlıyor. Ortaya çıkan sonuç kesinlikle büyülü: Gözler için bir şölen, kelimenin tam anlamıyla eğlenceli bir destan.

"Mümkün olan en büyük ekranda izleyin"

Rolling Stone'dan Christopher Cruz ise şöyle yazdı:

Godzilla Minus One paylaşılan evren sendromuna bir alternatif sunuyor. Kaiju klasiklerine ustaca yapılmış bir geri dönüş ve muhtemelen sizi ağlatmaya cesaret eden ilk Godzilla filmi. Mümkün olan en büyük ekranda izleyin.


Independent Türkçe, Hollywood Reporter, Rotten Tomatoes

DAHA FAZLA HABER OKU