İsrail ile Hamas arasında sona yaklaşan kısa süreli insani ateşkeste odak noktası, Gazze Şeridi'ne insani yardımların girişi oldu ve bu kez sadece güney bölgelere değil, Kuzey Gazze'ye de yardım ulaştı.
Bu durum, 52 gün önce savaşın başlamasından bu yana ilk kez gerçekleşti.
Gazze sakinleri, insani yardımları, tıbbi malzemeleri, gıda ve yakıt akışını, yaşadıkları insani kriz ve kıtlık tehlikesini azaltabileceği umuduyla beklediler.
Bu nedenle, ateşkese "konvoy ateşkesi" adını verdiler.
Ancak "konvoy ateşkesi" ve getirdiği yardım kamyonları, 2,3 milyon nüfuslu Gazze için yetersiz kaldı.
Çünkü bu yardımlar, tüketim malzemeleri ve tıbbi ürünler açısından çok sınırlıydı.
Ayrıca, 7 Ekim'den bu yana Gazze'nin geçiş noktaları kapalı olduğu için şu ana kadar hiç tedarik malzemesi giremedi.
Bu da temel mallar, yakıt ve ilaç stoklarının tükenmesine neden oldu.
İnsani ateşkesin ilk günü olan 24 Kasım'da, Gazze'ye Mısır sınırındaki Refah geçişinden 200 yardım kamyonu giriş yaptı.
Ateşkesin başlamasının hemen ardından, Refah Sınır Kapısı'ndan akaryakıt ve insani yardım taşıyan tırlar Gazze'ye girmeye başladı pic.twitter.com/gs6oitDFgZ
— Independent Turkish (@TurkishIndy) November 24, 2023
Bunun yanı sıra, Ürdün sahra hastanesine ait 15 kamyon, Birleşik Arap Emirlikleri sahra hastanesine ait 11 kamyon, yakıt taşıyan üç kamyon ve tüp gaz taşıyan dört kamyon da bu yardımlarla birlikte girdi.
Ancak ikinci günde, bu sayılar azaldı ve Gazze'ye sadece 100 yardım kamyonu ve dört yakıt tankeri giriş yapabildi.
Bu durum, Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşmasını engelledi çünkü Gazze'ye yaklaşık 260 kamyonluk bir tedarik sağlanması planlanmıştı.
Ateşkesin üçüncü gününde ise 120 gıda yardımı taşıyan kamyon, iki yakıt kamyonu ve iki tüp gaz kamyonu giriş yaptı.
Ancak bu sayılar, ateşkesin sona erdiği dördüncü günde azaldı ve ardından şiddetli çatışmalar yeniden başladı.
Genel olarak, yardımlar 2 bin 675 ton gıda, yedi bin ton su, 82 çadır, 788 ton yakıt ve 1992 ton yaşam malzemesi içeriyordu.
Gazze'ye giren yardım konvoyları, halk arasında hayal kırıklığı yarattı.
Filistinli Kamer, Refah sınır kapısından geçen kamyonları izlerken şunları söyledi:
52 gün sonra yardımlar geldi, ama bu yardım kime yetecek? Aç çocuklar ve ilaçları olmayan yaşlılar var. Sanırım bu konvoyların yüz katı on günden fazla süren ateşkes sırasında gelse de insanların yaralarını sarmak veya açlıklarını gidermek için yeterli olmaz.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yardımlar nüfusla orantılı değil
Normalde, Filistin Kızılayı ve Birleşmiş Milletler, Gazze'ye yardım konvoylarının girişini denetler ve yardımları dağıtır, bu yardımları Gazze ve Kuzey Gazze'ye ulaştırır.
"Zaruri insani yardım malzemeleri çok sınırlı, ancak bunlar bir can simidi" diyen Filistin Kızılayı sözcüsü Muhammed ebu Misbah, sözlerine şunları ekledi:
Gazze halkı, bu konvoylardan çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyor, büyük miktarlarda yardımın ulaştırılması gerekiyor. Gazze'ye giren yardımlar, bölgenin yaşadığı felaket boyutuyla orantılı değil, ve bu malzemeler, artan insani ihtiyaçları karşılamak için yetersiz kalabilir.
Ebu Misbah'a göre, insani yardımlar sadece birkaç bin kişiye yetiyor ve Gazze'nin nüfusuyla uyumsuz durumda.
Gazze'de insani yardıma ihtiyaç duyan 1.6 milyon yerinden edilmiş kişi bulunuyor bu nedenle yardımların sürekli olarak akması ve ihtiyaçları karşılamak için güvenli ve etkili bir şekilde çalışılması gerekiyor.
Ebu Misbah, Gazze'ye ulaşan toplam gıda malzemesinin yaklaşık 2675 ton olduğunu ve bu miktarın 2,3 milyon kişiye bölüneceğini belirtiyor.
Bu miktar halkın daha fazla açlıkla karşı karşıya kalması demek.
Savaş öncesi, günlük olarak Gazze'ye çeşitli ihtiyaçlarla yüklenmiş yaklaşık 500 kamyon girerdi ve bu miktar bile halkın ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmazdı.
Hükümet İletişim Ofisi, "7 Ekim'den önce nüfusun yüzde 57'sinin gıda güvensizliği yaşadığını ve gıda eksikliği nedeniyle bu rakamların yüzde 97'ye ulaştığını" belirtiyor.
UNRWA şikayetçi
Yardımın kıt olduğunu düşünen yalnızca Filistin kurumları değil.
4 gün boyunca insani yardım odaklı ateşkesin yetersiz olduğunu, insanların ihtiyacının karşılanması için ateşin durdurulup geçişlerin açılması gerektiğini söyleyen Uluslararası Af Örgütü İcra Direktörü Paul O'Brien, şu açıklamada bulundu:
Ateşkes günlerinde Gazze'ye ulaştırılan insani yardımın miktarına ilişkin bize ulaşan rakamları okuyoruz ve kaygılanıyoruz. Haftalardır gıda malzemesi alamayan bir bölgeden bahsediyoruz. Bu küçük arzlar talep hacmiyle orantılı değil, özellikle de sağlık boyutundan bakarsak.
Ayrıca yardımın Gazze Şeridi'ne girdikten sonra BM depolarına ulaşmasına rağmen hemen dağıtılmaması, binlerce kişinin UNRWA'nın birçok deposunu ve dağıtım merkezini basıp un gibi temel besin maddelerini almalarına neden oldu.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı'nın (UNRWA) Gazze Ofisi Başkanı Thomas White, BM depolarına yapılan baskının, piyasalarda her şey tükenirken insanların korktuğunun, hayal kırıklığına uğradığının ve çaresiz olduğunun kanıtı olduğunu söyledi.
White, bu eylemin yapılan yardımların ihtiyaçları karşılamada yetersiz olduğunun açık bir göstergesi olduğunu belirtti.
"Konvoy ateşkesi" ilk kez Gazze'ye ve Gazze'nin kuzeyine girse de yardım sınırlıydı.
Filistin Kızılayı'na göre, tıbbi malzeme, gıda ve su taşıyan 61 kamyon, Gazze Şeridi'nin kuzeyine yüklerini boşalttı.
11 ambulans ve hasta yataklı 3 otobüs hastaneye nakledildi.
Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el- Kudra, "Gazze Şeridi'ne giren tıbbi yardım konvoylarının mevcut oranının, 35 binden fazla yaralı ile karşılaştırıldığında çok az olduğunu ve bu yardımların acı gerçeği değiştirmediğini" söyledi.
Independent Arabia