Rehine takasında 4. gün: Peki, Gazze'de ki tutuklular hakkında neler biliniyor?

Serbest bırakılan rehinelerden biri, doktorların kendisine tıbbi bakım sağladığını ve Hamas'ın gözaltı koşullarının sağlıklı olmasını sağlamaya istekli olduğunu belirtti

İsrailli bir kadın, 25 Kasım Cumartesi günü Tel Aviv'de ikinci grup tutuklunun serbest bırakılmasını beklerken Gazze'deki tutukluların serbest bırakılmasını talep eden bir pankart taşıyor / Fotoğraf: Reuters

Hamas hareketi 24 Kasım Cuma günü ateşkes anlaşması uyarınca Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların sona ermesinin ardından Tayland ve Filipinler'den 11 tarım işçisinin yanı sıra, 13 İsrailli kadın ve çocuktan oluşan ilk mahkum grubunu serbest bıraktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gözaltına alınanlar kimler?

İsrail hükümetine göre, Hamas ve diğer Filistinli gruplardan silahlı kişiler 7 Ekim'de İsrail kasabalarına saldırdıklarında yaklaşık 240 kişiyi gözaltına aldı.

Filistinli direnişçiler, İsrail'in güneyindeki yerleşim birimlerinden ve askeri üslerden insanları ve açık hava konserine katılanları kaçırdı.

İsrail hükümeti, tutukluların yarısından fazlasının İsrail vatandaşlarının yanı sıra, ABD, Tayland, İngiltere, Fransa, Arjantin, Almanya, Şili, İspanya ve Portekiz'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 40 ülkeden yabancı ve çifte vatandaşlığa sahip olanlar olduğunu söylüyor.

Hükümet ve İsrail medyası, tutuklular arasında 10 aylık bir bebek ve okul öncesi çocuklar da dahil olmak üzere yaklaşık 40 çocuğun bulunduğunu söyledi.

Gözaltına alınanlar arasında askerler, yaşlılar ve engelliler de yer alıyor.


Gözaltına alınanlara ne oldu?

Hamas, geçici ateşkes anlaşması kapsamında şu ana kadar 28 tutukluyu serbest bıraktı.

24 Kasım Cuma günü Refah sınır kapısında 10 Taylandlı ve bir Filipinlinin yanı sıra 13 İsraillinin de aralarında bulunduğu 24 tutuklu teslim edildi.

İsrailli tutuklular arasında 4 çocuk ile onların anneleri ve 5 yaşlı kadın da vardı.

Anlaşmayı imzalamadan önce Hamas, 20 Ekim'de 59 yaşındaki Amerikalı kadın Judith Raanan ve 17 yaşındaki kızı Natalie, 79 yaşındaki İsrailli Nurit Cooper ve 23 Ekim'de 85 yaşındaki Yoshved Lifshitz dahil olmak üzere 4 kadın tutukluyu insani nedenlerle serbest bıraktı. 

İsrail güçleri, 30 Ekim'de Gazze'ye yönelik kara harekatı sırasında tutuklu asker Uri Majidish'i serbest bırakmayı başardı.

Hamas'la birlikte 7 Ekim'deki saldırıya katılan Filistin İslami Cihad hareketinin silahlı kanadı, geçen salı akşamı geç saatlerde İsrailli bir tutuklunun öldüğünü duyurdu ancak kimliğini açıklamadı.


Rehineler nerede tutuluyor?

Hamas, rehineleri Gazze'deki güvenli yerlerde ve tünellerde sakladığını söylüyor.

İsrail, grubun silah depoladığı, operasyonlar yürüttüğü ve bunları savaşçılarını taşımak için kullandığı geniş bir yer altı tünelleri ağına sahip olduğunu bildiriyor.

Serbest bırakılan Lifshitz, kaçırılmasının ardından örümcek ağına benzettiği yeraltı tünellerine götürüldüğünü söyledi.

İsrail ordusu, bazı tutukluların hastanelerin içinde veya altında bulunduğunu kanıtlayan deliller bulduğunu açıkladı, ancak bunu ispat edemedi.

İsrail ordusu geçen pazar günü yaptığı açıklamada, asker Marciano'nun El Şifa Hastanesi'nde Hamas'a bağlı silahlı kişiler tarafından öldürüldüğünü iddia etmişti.
 


Gözaltına alınanlara nasıl davranıldı?

Serbest bırakılan rehine Lifshitz, kaçıranların tutukluları küçük gruplara ayırdığını ve kendisinin ve diğer birkaç tutuklunun tünellerin zeminindeki şiltelerde uyuduklarını ifade etti.

Doktorların kendilerine tıbbi bakım sağladığını ve Hamas'ın gözaltı koşullarının sağlıklı olmasını sağlamaya istekli olduğunu belirtti.

Hamas geçen ekim ayında bir sağlık çalışanının 21 yaşındaki bir Fransız tutuklunun yaralı kolunu tedavi ederken göründüğü bir video yayımladı.

Hareket aynı ay içinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu eleştiren üç tutuklu kadının yer aldığı başka bir video yayınladı. Netanyahu, kadın tutukluların propaganda amacıyla kullanıldığını iddia etti.


İsrailliler rehin alma olayına nasıl tepki verdi?

Tutukluların aile üyeleri ve binlerce destekçisi, İsrail'in Gazze'ye yönelik amansız saldırısında öldürülecekleri korkusuyla rehinelerin serbest bırakılmasına öncelik vermesi için İsrail hükümetine baskı yaptı.

İlk tutuklu grubunun serbest bırakılmasının ardından Netanyahu, hepsini memleketlerine iade etme kararını bir kez daha duyurdu.

Cuma günü geri dönen tutukluların ailelerinde mutluluk hissi yaşanırken, halen Gazze'de bulunanlar için bu durum endişeyle karışık bir duyguydu.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU