Gazze ateşkesi... Esir takası molozların üzerinde gerçekleşiyor

Hamas, Filistinli mahkumlar karşılığında İsrailli rehinelerin ilk grubunu bıraktı... Sokaklarda tarif edilemez yıkım ve ceset sahneleri... Kuzeye dönüş yasak

Dün Filistinli mahkumların serbest bırakılmasından önce İsrail Ofer Hapishanesi / Fotoğraf: AFP

Hamas ile İsrail arasında yaklaşık 50 gündür devam eden Gazze savaşında ateşkesin ilk günü dün başladı. Her iki tarafta da kurtuluş kutlamalarının yerini hüzünlü bir atmosferin aldığı bir ortamda, İsrail ve Hamas ilk mahkum ve rehine grubunu takas etti. Filistinliler, Gazze’yi moloz yığınına çeviren ve 14 bine yakın sakinin ölümüne neden olan İsrail hava saldırılarının neden olduğu büyük yıkımı görünce şok olmuş görünüyordu. İsraillilere gelince, onlarda da kutlama havası yoktu çünkü Gazze’deki diğer rehinelerden endişe duyuyorlar ve Hamas’ın 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nin bitişiğindeki yerleşim yerlerine düzenlediği ve yaklaşık bin 200 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda yaşadıkları kayıpların ağırlığını hâlâ hissediyorlardı.

ABD Başkanı Joe Biden dün akşam yaptığı açıklamada, ABD’nin “Ortadoğu’daki şiddet döngüsünü” sona erdirme çabaları çerçevesinde rehinelerin serbest bırakılmasının “sadece başlangıç” olduğunu söyleyerek, İsrailliler ve Filistinliler arasında “iki devletli çözümü takip etme” yönündeki kararlılığını yineledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ateşkes anlaşmasının ilk nabzı, sabah saat 07:00’da Gazze Şeridi’nin tamamında, Lübnan sınırında ve kısmen Batı Şeria’da silahların susmasıyla atmaya başladı. Öğleden sonra saat 16:00’da Kızılhaç ilk esir grubunu teslim aldı. Hamas’ın elindeki 13 İsrailli esir Mısır üzerinden İsrail’e götürülürken, 10 Taylandlı işçi ve bir Filipinli de serbest bırakıldı.

Buna karşılık Ofer askeri hapishanesinden 24’ü kadın ve 15’i çocuk 39 Filistinli mahkum serbest bırakıldı.

Dün, gıda, tıbbi malzeme, yakıt ve yemeklik gaz ile dolu yardım kamyonları önce Gazze Şeridi’nin güneyine ve ardından da kuzeyine aktı. Anlaşma şartlarına göre uçaklar Gazze Şeridi’nin güneyinde uçuşlarını durdururken Gazze Şeridi’nin kuzeyinde de 6 saat boyunca uçuşlar askıya alındı.

İşgal ordusu, Gazze Şeridi’nin güney sakinlerini ve oradaki yerinden edilenleri ateşkes sırasında kuzey bölgelerine ve Gazze şehrine gitmemeleri konusunda uyararak savaşın henüz bitmediğini belirtmişti.

Sokaklardaki tarif edilemez yıkım ve ceset manzaraları ışığında, bazı Gazzeliler, kimi Filistinlilerin kuzeydeki evlerine dönmeye çalışırken İsrail ordusunun kendilerine ateş açmasının ardından hayatlarını kaybettiğini söyleyerek “Ateşkes isteniyordu ama acı geldi” dedi.

Gazze şehrinin kuzeyindeki El-Kerame mahallesinde yaşayan ve Eş-Şeyh Rıdvan mahallesindeki okullara sığınan binlerce kişiden biri olan Bekir es-Seri, insani ateşkesin yürürlüğe girmesinden önce şafak vakti yaşadığı yer doğru hareket etti. Ancak yoğun bir şekilde devam eden saldırılar onu bu kararından geri adım atmak zorunda bıraktı. Buna rağmen yine de tekrar evine doğru yola çıktı. Seri, Gazze’de hayal ettikleri ama gerçekte gördükleri sahneler karşısında şok olan yüz binlerce kişiden biri; beklenmedik yıkımlar, sokaklardaki cesetler ve hala bölgelerini işgal eden İsrail tankları… Seri, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, öldürülse bile bu fırsatı kaçırmamaya karar verdiğini, bu nedenle evine ulaşmak için daha uzun sokakları ve dar sokakları tercih ettiğini, silah seslerine rağmen mucizevi bir şekilde hayatta kaldığını söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU