Liz Truss, 2024 seçimine hazırlanan Donald Trump'a desteğini açıkladı

Kısa süre görevde kalan eski Birleşik Krallık Başbakanı, "düşman rejimlerin şeytani olduğunun ve tehdit teşkil ettiğinin açıkça söylenebilmesi" için "ABD'de muhafazakar bir liderlik olması gerektiğini" ifade etti

Liz Truss, "düşman rejimlerin şeytani olduğunun ve tehdit teşkil ettiğinin açıkça söylenebilmesi" için "ABD'de muhafazakar bir liderlik olması gerektiğini" belirtti (AFP)

Donald Trump'ın 2024'te yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanyasını var gücüyle destekleyen Liz Truss, "Beyaz Saray'a bir Cumhuriyetçinin dönmesini umduğunu" söyledi.

Kısa süre görev yapan eski Birleşik Krallık (BK) Başbakanı, "düşman rejimlerin şeytani olduğunun ve tehdit teşkil ettiğinin açıkça söylenebilmesi" için "ABD'de muhafazakar bir liderlik olması gerektiğini" ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'nın Muhafazakar Dostları (Conservative Friends of Ukraine) adlı örgütteki milletvekillerinden oluşan bir heyetle Washington DC'yi ziyaret eden Truss, burada üst düzey Cumhuriyetçi liderlerle görüşecek.

Beyaz Saray için gelecek yıl verilecek mücadelenin, Trump ve Joe Biden arasında 2020'de yapılan yarışın tekrarı olma ihtimalinin giderek arttığı anlaşılırken, Truss tartışmalı iş insanına desteğini sundu.

Eski BK Başbakanı, Wall Street Journal için yazdığı makalede şöyle belirtti:

Birçoğumuzun hatırlayabildiği kadarıyla ABD özgür dünyaya öncülük etti. Örneğin Soğuk Savaş sırasında, Sovyetler Birliği'nden gelen komünist tehdidi başarıyla savuşturan Amerikan gücüydü. BK Başbakanı Margaret Thatcher'la birlikte çalışan Başkan Ronald Reagan, gözü kara davranarak Sovyetler Birliği'ni "şeytani bir imparatorluk" diye nitelendirmişti.

Dünya bugün bu şekilde daha fazla Amerikan liderliğinin yararını görecektir. Umarım 2024'te Beyaz Saray'a bir Cumhuriyetçi döner. ABD'de bir kez daha düşman rejimlerin şeytani olduğunu ve tehdit teşkil ettiğini açıkça söyleyecek kadar cesur bir muhafazakar liderlik olmalı.

Batılı liderleri komünizmin yenilgisiyle ilgili rehavete kapılmamaları yönünde de uyaran Truss, "bu tür zaferlerin kalıcı olmadığını" da sözlerine ekledi.

Dönemin BK Hazine Şansölyesi Kwasi Kwarteng'in finansman ayrılmayan, 45 milyar sterlinlik (yaklaşık 1 trilyon 645 milyon TL) vergi indirimi paketinin piyasaları paniğe sürükleyerek sterlinin çakılmasına yol açmasının ardından istifa etmek zorunda kalan Truss'ın kısa soluklu başbakanlığı sadece 49 gün sürmüştü.

Önceki eylülde Truss'ın Boris Johnson'dan görevi devralmasını takip eden haftalarda BK'nin hisse senedi ve tahvil piyasaları tahminen 500 milyar dolar değer kaybederken İngiltere Merkez Bankası ekonomiyi istikrara kavuşturmak için acil durum önlemleri almak zorunda kalmıştı.

Truss'ın 2024 seçiminde Cumhuriyetçi bir adayı desteklemesi, partinin adaylığını kazanması neredeyse kesin görülen Trump'ı fiilen desteklediği anlamına geliyor. Trump, Cumhuriyetçilerin önseçim yarışını yüzde 60'ın üzerinde oy oranıyla önde götürüyor.

Öte yandan Biden'a, sol eğilimli Washington Post'un da aralarında yer aldığı taraflardan, kenara çekilip daha genç bir Demokratın Trump'a karşı yarışmasına izin vermesi çağrıları yapılıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU