Ukrayna heyetinin başkanı Rusya'nın barış teklifini açıkladı

"Boris Johnson, onlarla hiçbir şey imzalamamamızı söyledi"

Rusya ve Ukrayna heyetleri savaşın ilk haftasında Belarus sınırında bir araya gelmişti (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin partisi Halkın Hizmetkârı'nın liderliğini üstlenen David Arahamiya, Şubat 2022'de Rusya'yla Belarus'ta yürütülen barış görüşmelerine ilişkin detayları açıkladı.

Ukrayna basınına bir röportaj veren Arahamiya, Rusya'nın Ukrayna'nın NATO üyeliği hedefinden vazgeçerek tarafsızlığını ilan etmesi karşılığında barış teklifi sunduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barış müzakerelerinde Ukrayna heyetine liderlik eden Arahamiya, "Son ana kadar tarafsızlık ilan edeceğimiz bir anlaşmayı imzalamamız için bizi sıkıştırdılar. Onlar için en önemli şey buydu" ifadelerini kullandı.

Arahamiya, "Bir zamanlar Finlandiya'nın yaptığı gibi tarafsızlık ilan ederek NATO'ya katılmayacağımızın taahhüdünü versek savaşı sonlandırmaya hazırlardı. Kilit nokta buydu" diye konuştu.

Ülkesinin NATO'ya üyelik hedefinin anayasada yer aldığını belirten Ukraynalı siyasetçi, Moskova'nın teklifinin kabul edilebilmesi için bir anayasa değişikliği yapılması gerektiğini söyledi.

Arahamiya ayrıca Rusya'ya güven duyulmamasının da anlaşmanın önüne geçtiğini ve güvenlik garantileri olmadan imzalanacak bir anlaşmanın Ukrayna'yı ikinci bir işgale karşı savunmasız bırakacağını vurguladı.


Ukraynalı siyasetçi, barış görüşmelerinin İstanbul'da gerçekleşen bir diğer ayağı sırasında dönemin Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'ın Kiev'i ziyaret ettiğini de hatırlattı.

Arahamiya, Johnson'ın 9 Nisan 2022'deki beklenmedik ziyaretinde Ukrayna yönetimine, "Onlarla hiçbir anlaşma imzalamamalısınız, sadece savaşalım" dediğini öne sürdü.

Rusya'yla Ukrayna arasındaki barış görüşmeleri, savaşın başladığı Şubat 2022'yi takip eden birkaç ay içinde Belarus ve Türkiye'de gerçekleşmişti. Taraflar iki ülke liderinin bir araya gelmesi için müzakere ederken, Rus güçlerinin Kiev çevresinden çekilmesinin ardından görüşmeler durmuştu.

Rusya lideri Vladimir Putin, Boris Johnson'ın Kiev ziyaretinden üç gün sonra yaptığı açıklamada Ukrayna'yla yürütülen barış görüşmelerinin "çıkmaza girdiğini" söylemişti.


Independent Türkçe, Kyiv Post, Meduza

DAHA FAZLA HABER OKU