Elon Musk, İrlanda Başbakanı'nı hedef aldı: "Halkından nefret ediyor"

SpaceX'in sahibi halen X/Twitter'da büyük reklamverenlerin reklamlarıyla birlikte antisemitik içeriğin gösterilmesine izin verdiği suçlamalarıyla mücadele ediyor

(Reuters)

Tesla'nın CEO'su ve X/Twitter'ın sahibi Elon Musk, İrlanda'nın nefret suçu ve nefret söylemlerine yönelik yasalarını "modernleştirme" niyetini açıklayan Başbakan Leo Varadkar'ın "halkından nefret ettiğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu etkileşim Musk'ın sosyal medya platformunda gerçekleşti. Musk, "Sir Doge of the Coin" (internet mimine dayanan Dogecoin adlı kripto para birimine bir gönderme) adlı bir hesabın yasama hamlesiyle ilgili haber kesiti paylaştığı ve "İrlanda hükümeti tüm özgürlüklerinizi istiyor" diye eleştirdiği tweet'ine yanıt verdi.

Mim kripto hesabının sahibi, "İrlandalı çocuklar dün Dublin'de yabancı bir adam tarafından bıçaklandı ancak hükümet hikayeyi çarpıtıyor ve tepkiyi yeni nefret söylemi yasalarını çıkartmak için bir fırsat olarak kullanıyor" diye yazmıştı.

İrlanda hükümeti tüm özgürlüklerinizi istiyor.

Gezegendeki en zengin adam ve en etkili sosyal medya platformlarından birinin sahibi Musk, (profil fotoğrafında ortaçağ zırhı giymiş bir Shiba Inu olan)  mim hesabına "Ne gariptir ki, İrlanda Başbakanı, halkından nefret ediyor" diyerek yanıt verdi.

Musk uzun zamandır "ifade özgürlüğünün mutlak savunucusu" olduğunu iddia etse de bu ilkelere bağlılığı şüpheli.

Söz konusu tartışma, Dublin'de bir okulun yakınlarında üç çocuk ve bir yetişkinin bıçaklanmasının ardından İrlanda'da yaşanan gerginliğin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştı. Hükümetin göçmen politikasını eleştirenler, ülkeye girişine izin verilen kişiler üzerinde daha sıkı bir kontrolün gerekli olduğunun kanıtı olarak bıçaklanma olayını gösterdiler.
 


CNN'in haberine göre, mağdurlardan biri olan 5 yaşındaki çocuğun durumu "çok ciddi" ve kadın öğretmenin durumu da hâlâ "ciddiyetini" koruyor.

Perşembe günü meydana gelen bıçaklama olayından bu yana İrlanda polisi, sağcı provokatörlerin Dublin sokaklarında saldırgan protesto gösterileri düzenlediğini ve öfkeli kalabalıkları harekete geçirdiğini bildirmişti.

İrlanda Emniyet Genel Müdürü Drew Harris cuma günü düzenlediği basın toplantısında, "Bunlar onlarca yıldır görmediğimiz sahneler. Ancak bireylerin sosyal medya aracılığıyla radikalleştiği çok açık" demişti. CNN'in haberine göre Harris, isyancıları "aşırı sağ ideolojiyle hareket eden çıldırmış holigan grubu" diye tanımlamıştı.

Başbakan Varadkar düzenlediği basın toplantısında "Bu suçlular yaptıklarını İrlanda'yı sevdikleri için yapmadılar, İrlandalıları korumak istedikleri için yapmadılar, ne kadar çarpıtılmış olursa olsun herhangi bir vatanseverlik duygusuyla yapmadılar" demişti.

Bunu yaptılar çünkü nefretle dolular, şiddeti, kaosu ve başkalarına acı çektirmeyi seviyorlar.

Polis çıkan olaylarda 34 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Musk'ın yorumları, şirketi X/Twitter'ın büyük reklamverenlerin reklamlarının yanında antisemitik içerik de sunduğu iddiasıyla eleştiri yağmuru altında olduğu bir dönemde geldi.

Konuyu ilk olarak haberleştiren araştırmacı grup MediaMatters'a karşı açtığı hukuk davasında bu haberleri hem yalanlamış hem de görünüşe göre doğrulamıştı. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU