Yozgat’ta eğitimli köpeklerle yapılan aramada siyah elmas denilen trüf mantarı bulundu

Yozgat’ta Orman Müdürlüğü ekipleri eğitimli köpeklerle siyah elmas da denilen trüf mantarı aradı. Arama yapılan birçok noktada siyah trüf mantarı bulundu

Fotoğraf: Reuters

Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü, Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde trüf mantarı bulunduğunu açıkladı. Yazılı açıklamada Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince eğitimli 4 köpek kullanılarak trüf mantarı araması yapıldığı belirtildi.

İki gün süren aramalarda, dünyada "siyah elmas" olarak nitelendirilen, ancak Türkiye'de yeterince tanınmadığı için faydalanma imkanı sınırlı olan trüf mantarı bulundu. Açıklamada, arama yapılan birçok noktada trüf mantarına rastlandığı belirtildi.

Bölge müdürlüğü açıklamasında çalışmaların yaygınlaştırılarak, trüf mantarı sahaları kurulmasının hedeflendiği aktarıldı. Kurulacak trüf sahaları sayesinde ülke ekonomisine katkı sağlanması, orman köylüsüne alternatif gelir kaynağı oluşturulması amaçlanıyor.

thumbs_b_c_2c09866a99ad225c8ed8d6bcb0c551c4.jpg
Fotoğraf: AA

 

Havyardan sonra ikinci sırada

Lezzetli olduğu kadar fiyatlarıyla da gündeme gelen trüf mantarı havyardan sonra en pahalı yiyecek olarak da adlandırılıyor. Trüf, meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır. Bir kaç çeşidi mantarın en değerlisi ise siyah trüf mantarıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU