Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de insani ateşkes çağrısında bulundu. İki devletli çözüm yoluyla savaşı bir barış fırsatına dönüştürme yönünde birçok ülkenin iş birliği yapacağı bir geçiş dönemi talep eden Guterres, Gazze'de öldürülen çocuk sayısının, BM’nin son yedi yılda çocuklar ve silahlı çatışmalara ilişkin raporlarında belirtilen rakamları aştığını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Guterres, New York'taki BM Genel Merkezi’nde düzenlenen iklim konferansıyla ilgili bir basın toplantısında söz aldı. Bir gazetecinin Gazze’deki savaşın ardından nelerin olacağı yönündeki sorusuna yanıt veren Guterres, “Daha öncesini düşünmeliyiz. İnsani ateşkesin gerekliliği, insani yardıma sınırsız erişim, rehinelerin serbest bırakılması, uluslararası insani hukuk ihlallerine son verilmesi ve sivillerin korunması gerektiği konusunda ısrar ediyorum. Bu trajediyi fırsata çevirebilmek önemli. Bunun mümkün olabilmesi için savaş sonrasında iki devletli çözüme doğru kararlı ve geri dönülemez bir şekilde ilerlememiz gerekiyor” vurgusunda bulundu.
Bunun için Gazze'de sorumluluk üstlenecek güçlü bir Filistin otoritesinin kurulması gerektiğini söyleyen Guterres, Filistin Otoritesi'nin İsrail tanklarının ardında Gazze'ye giremeyeceğini bildiğini vurguladı. Aynı zamanda, “Bu, uluslararası toplumun bir geçiş sürecine ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Gazze'ye BM koruması dayatmanın çözüm olduğuna inanmıyorum. Bunun yerine farklı ülke ve birimlerin iş birliği yaptığı çoklu bir yaklaşımın gerektiğine inanıyorum” ifadelerine değindi.
İsrail güvenliğinin ana garantörünün ABD olduğunu hatırlatan Guterres, Filistinliler açısından ise güçlü bir Filistin otoritesinin sorumluluk üstlenmesine izin verecek bir geçiş süreci için gerekli koşulların yaratılması yönünde bölgedeki komşu ülkelere ve Arap ülkelerine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Büyük ölçüde uluslararası toplum tarafından belirlenen ilkelere dayanan, iki devletli çözüme doğru sağlam ve geri dönülemez bir yolda ilerlemenin sağlanması gerektiğini de ekledi.
Tekrarlanan ateşkes çağrıları ve Gazze'deki BM kurumlarının hedef alınması hususunda ise uluslararası insancıl hukuk ihlallerini ve sivillerin korunmasına yönelik ihlalleri kınama konusunda çok net olduğunu söyleyen Guterres, bu eylemleri sınıflandırma yetkisi olmadığını belirtti. Aynı zamanda, “Sadece birkaç haftada binlerce çocuğun öldürüldüğüne tanık olduk. Genel Sekreterlik görevini üstlendiğim 2016 yılından bu yana hiçbir çatışmada benzeri görülmemiş bir şekilde sivil ölümüne tanık oluyoruz” ifadelerine değindi.
Geçtiğimiz yedi yılda sunduğu raporlarda, bir yıl içinde tek bir tarafça öldürülen en fazla çocuk sayısının 2017 veya 2018'de Taliban tarafından kaydedildiğini belirten Guterres, ikinci olarak Suriye’de ise 700 çocuğun öldürüldüğünü hatırlattı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.