Ukrayna'nın "barış zirvesi" Gazze'deki savaş nedeniyle gelecek yıla ertelendi

Ukrayna zirvenin yeri ve zamanını dikkatle değerlendirdiğini açıkladı

(Reuters)

Ukrayna'nın küresel "barış zirvesi", Gazze'de eşzamanlı bir savaş sürerken Avrupa'da savaşın sona ermesi için yapılacak diplomatik toplantı konusundaki endişeler sebebiyle muhtemelen gelecek yıl gerçekleşecek.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Baş Diplomatik Danışmanı Igor Zhovka, savaşın vurduğu ülkenin kasım sonu ya da aralık başında 4. Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı düzenleyeceğini söyledi.

Zhovka yaptığı açıklamada, "Küresel Zirve şubat 2024'te gerçekleşebilir" dedi.

Zhovka, zirvenin "kesinlikle" gerçekleşeceğini çünkü "hem Ukrayna 'barış formülünün' pratikte uygulanmasının sembolik başlangıcına işaret edeceğini hem de bu yolda halihazırda elde edilen tüm sonuçları özetleyeceğini" sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kiev, bölgede barış için Volodimir Zelenski tarafından hazırlanan 10 maddelik "formülü" onaylamak üzere bir araya gelecek küresel bir koalisyon oluşturmaya çalışıyor

Bu plan çerçevesinde Zelenski, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasını, Rus birliklerinin tamamen çıkarılmasını, gıda ve enerji kaynaklarının korunmasını, nükleer güvenliğin sağlanmasını ve tüm savaş esirlerinin serbest bırakılmasını talep ediyor. Rusya'nın Ukrayna'ya geniş çaplı istilasının ardından Zelenski yönetimi Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki çeşitli hükümetlerle ikili ilişkiler kurmaya çalıştı.

Ancak Batı'daki bazı yetkililer, Ortadoğu'daki şiddetli savaşın Ukrayna'nın desteğini genişletme çabasını etkileyeceği ve dikkatleri Kiev'in davasından uzaklaştıracağı yönündeki endişelerini dile getirdiler.

Ancak Zhovkva, Kiev'in barış planını etkileyen faktörleri dikkatle değerlendirdiğini belirterek, Ortadoğu'daki çatışmalar bölgedeki bazı ülkelerin öncelikli gündemini etkilese de geçen ay Malta'da yapılan görüşmelere Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar'dan katılım olduğunu sözlerine ekledi.

Zhovkva şunları söyledi:

Zirveye sırf zirve olsun diye ihtiyacımız yok. Küresel Güney liderlerinin mümkün olan en geniş katılımından bahsediyoruz. Bu nedenle Zirve'nin yerini ve zamanını dikkatle değerlendirmeliyiz

Zelenski, Endonezya ve Paraguay'dan mevkidaşlarıyla zirve hazırlıklarını görüştüğünü ve onları bu çabalarına katılmaya çağırdığını söyledi.

Ukrayna barış formülü görüşmeleri için dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerine güveniyor ve Rusya'yı dahil etmiyor. Vladimir Putin ve müttefikleri, uygulanmasının imkansız olduğunu söyledikleri barış "formülünü" defalarca reddetti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU