Önde gelen teknoloji firmaları Nvidia ve AMD'nin CEO'ları yalnızca yapay zeka çip endüstrisindeki en güçlü kişiler değil, aynı zamanda aynı ailenin parçası.
CNN Business'ın aktarımına göre Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang ve AMD'nin patronu Lisa Su'nun kökleri Tayvan'a dayanan bir aileye mensup olduğu bildiriliyordu.
Bu akrabalık ilk olarak 2020'de Su tarafından kabul edilmişti. Su, o yıl düzenlenen Tüketici Teknolojileri Derneği etkinliğinde "Uzaktan akrabayız" diye konuşmuştu.
İkilinin akrabalığı daha yakın zamanda Tayvanlı soybilimci ve gazeteci Gene Wu tarafından da doğrulandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Wu kamuya açık kayıtları, gazete küpürlerini ve yıllıkları araştırarak ikili arasındaki tam akrabalık bağını keşfetmeyi başardı. Gazeteci ayrıca, Huang'ın yakın bir aile üyesiyle röportaj da yaptı.
Buna göre Su, Huang'ın dayısının torunu. Nvidia'nın sözcüsü, Huang'ın Su'yla anne tarafından uzak kuzen olduğunu teyit etti.
Huang konuyla ilgili yorum yapmayı reddederken, Su da CNN'in yorum talebini yanıtsız bıraktı.
Öte yandan iki teknoloji patronunun birlikte büyümediği belirtiliyor. Bu da iki firmanın giderek kızışan rekabeti açısından bir avantaj.
Su ve Huang'ın 6 yıl arayla doğduğu ve halihazırda Tayvan'da "rock yıldızı muamelesi" gördükleri biliniyor.
Wu, "Bence Tayvan halkı bundan memnun çünkü dünya sonunda Tayvan'ı görüyor" ifadelerini kullandı.
Teknoloji yazarı Christopher Miller da bu akrabalık ilişkisini öğrendiğinde şaşkınlığa uğradığını söyledi.
CNN'e konuşan Miller, "Ancak diğer açılardan çip endüstrisinin tam merkezinde Tayvan kökenli iki kişiyi bulmak şaşırtıcı değil" dedi:
Tayvan, Silikon Vadisi'nden mesafe açısından çok uzakta olsa da aslında aile, iş ve eğitim açısından son derece yakın bağlara sahip iki bölge. Dünyada bu türden başka iki bölge bulamazsınız.
Analistler, donanım sektörünün Tayvan ekonomisinin temel direklerinden biri olduğu görüşünde.
Donanım üretiminde uzun bir geçmişe sahip olan ada, son dönemde ABD ve Çin arasında giderek kızışan teknoloji ve ticaret savaşlarının da sıcak noktası haline geldi.
ABD ve müttefik ülkeler, Çin'e karşı çip ambargosu uygularken Tayvan merkezli TSMC firması, dünyanın en büyük çip üreticisi konumunda.
Miller, "Tayvan ekonomisi neredeyse yarım yüzyıldır elektronik üretimi, çip montajı, çip üretimi, çip tasarımı ve yarı iletkenlerle ilgili her şeye odaklanıyor" ifadelerini kullandı:
Ve bugün Tayvan ekonomisine bakarsanız en büyük ihracat kaleminin yarı iletkenler olduğunu görürsünüz.
Independent Türkçe, CNN Business
Derleyen: Çağla Üren